2023. június 09., péntek, Félix

Budapest közelebb került az új metrókhoz

Budapest
2011. június 22. szerda

 

Hosszas és kimerítő, ugyanakkor konstruktív tárgyalást folytatott tegnap egymással Tarlós István főpolgármester és az Alstom elnök-vezérigazgatója, derült ki a megbeszélést követő két és fél perces sajtótájékoztatón.

A főpolgármester szerint az elmúlt hónapok eredményeihez képest a két és fél órás találkozó jóval közelebb hozta a feleket a megállapodáshoz, így elképzelhető, hgy mégis Alstom szerelvények szállítják majd az utasokat a 2-es és a 4-es metró vonalán.

Patrick Kron, a francia Alstom csoport elnök-vezérigazgatója Tarlós István meghívására rövid időn belül visszatér majd Budapestre, hogy rögzítsék a megállapodás részleteit. Emlékeztetett arra, hogy a budapesti metró-projekt rendkívüli nehézségeken ment keresztül, ugyanakkor a tegnapi találkozón kiderült, hogy mindkét fél törekszik az ügy gyors rendezésére.

A megbeszélésen jelen volt Kocsis István, a BKV és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata, az MSZP frakcióvezető-helyettese is.

A BKV tavaly október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, amelyet még Demszky Gábor kötött 2006-ban. Az akkori tervek szerint a 2-es és 4-es metró vonalára szállított volna a francia cég több mint 40 szerelvényt. Ezt a szerződést ugyanakkor felmondta Budapest, ugyanis az Alstom nem szerezte meg határidőre a szerelvények gyártásához szükséges típusengedélyt. A felbontással egyidejűleg a BKV megpróbálta lehívni a szerződésben foglalt  bankgaranciát, ám ennek jogosságát a franciák vitatták és bírósághoz fordultak.  Másodfokon a versailles-i bíróság engedélyezte a BKV-nak a 30 milliárdos bankgarancia lehívását. A teljes összeg öt nappal később érkezett meg a BKV számlájára.

 

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.