2023. november 28., kedd, Stefánia

Öt évről egyre kurtítanák a vezetői kinevezések idejét

2013. július 03. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Rendkívüli testületi ülésen véleményezték a képviselők a kerületi intézményvezetői pályázatokat, valamint azt az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ között létrejövő megállapodástervezetet, amely a kerületi köznevelési intézmények működtetéséről szól.

Furcsa döntést hozott mai rendkívüli testületi ülésén a kormánypárti többségű kispesti önkormányzat. Bár az iskolák intézményeinek vezetőit már nem a testület nevezi ki, de a kerületi iskolák esetében véleményeznie kell a beérkezett igazgatói pályázatokat – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki az ülés végén elmondta: bár következménye nincs a testületi döntésnek, hiszen a miniszteré a döntő szó, azaz ő nevezi majd ki az intézmények vezetőit, mégis a képviselők többsége azt javasolta, hogy az eddigi öt év helyett csupán egy évre nevezzék ki az igazgatók többségét. Kíváncsian várom, hogy mit szól ehhez a minisztérium. Talán e miatt nem fogják módosítani a köznevelési törvényt. Mindenesetre a jelenlegi igazgatóknak nyilván nem ennyire vicces az így kialakult helyzet – tette hozzá.

Mivel 2013. január 1-jétől az óvodai nevelésen kívül a köznevelési alapfeladatok ellátásáról a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon (KLIK) keresztül az állam gondoskodik és az intézmények is állami fenntartásba kerültek, ezzel párhuzamosan megváltoztak az önkormányzat feladatai. A most elfogadott megállapodásból kiderül, hogy a kerületi önkormányzat feladatai csupán technikai jellegűek, mint például az iskolák zavartalan működésének biztosítása, a közüzemi számlák, egyéb díjak, kifizetések határidős rendezése. A szakmai feladatokat, a pedagógusokkal való kapcsolattartást a KLIK XIX. kerületi tankerületi igazgatósága látja el, amelynek munkájához az önkormányzat biztosítja a helyet az Ady Endre út 7. szám alatt.

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.