2021. szeptember 17., péntek, Zsófia

Megnyílt a második közösségi kert, az Aranykatica

Kispest
2013. július 05. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Találóan az Aranykatica Kert nevet kapta Kispest második közösségi kertje a Dobó Katica és Arany János utca között, a Forrásház mellett. A kertet, csakúgy mint az előzőt, az önkormányzat támogatásával a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre.

Az ünnepélyes kertavatón az újdonsült kert tulajdonosokon kívül Gajda Péter polgármester mellett Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Mihály András, a KOSIE Bizottság elnöke és Burány Sándor országgyűlési képviselő vettek részt.

Kispest polgármestere felidézte az első kert létrejöttének körülményeit és méltatta az új kert építésével együtt járó lelkes közösségi munkát. Gajda Péter elmondta: bízik abban, hogy itt, az Első Kis-Pesti Kerthez hasonlóan remek közösség jön létre, akik nem csupán együtt kertészkednek majd, hanem figyelnek egymásra, segítenek egymásnak. A polgármester végül külön említette és megköszönte Rosta Gábor, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület vezetőjének és csapatának kitartó szakmai munkáját és segítségét, valamint az önkormányzat részéről közreműködő Hunya Richárd, a Közpark Kft. igazgatójának aktív munkáját.

Rosta Gábor arról beszélt, hogy a példát követve már a III. kerületben és még számos helyen áll előkészítés alatt újabb közösségi kert. Mirek Barbara kertészmérnök, az Aranykatica kert vezetőjeként köszönte meg a polgármesternek a lehetőséget. Felidézte az eddigi közösségi eseményeket és megemlítette a napokkal ezelőtti rongálást is: a kertészek együtt gyorsan rendbe tették a kertet.

A közösségi kert avatását szimbolizáló szalagot Gajda Péter, Bogó Józsefné, Rosta Gábor és Mirek Barbara együtt vágta át. A Vinczek Györggyel kiegészült csapat ezután egy körtefát ültetett el a kertben, majd az önkormányzat ajándék öntözőkannáit adták át a kertészeknek.

 

A Dobó Katica és Arany János közötti 1024 négyzetméteres területen huszonhét, egyenként 7 négyzetméteres ágyást készítettek. Vannak köztük hagyományos ágyások, kiemelt, valamint mobilágyások, van egy közös használatú rész a fűszer- és gyógynövényeknek, terveztek pihenőhelyet, van kerti csap, kiépített vízhálózat, homokozó a gyerekeknek és közösségi tér is. A kerítés mentén komposztálókat helyeztek el a zöldhulladéknak. A kiviteli munkák 3 millió forintba kerültek. Az Aranykatica Kert kialakításában Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi mintakertjének, a 2012-ben átadott Első Kis-Pesti Kertnek a tapasztalatai és sikerei segítettek. Az Irányi és a Bem utca sarkán lévő kert és közössége azóta is sikeresen működik.

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.