2022. január 19., szerda, Sára és Márió

Energia- és klímasátor a Wekerle Napon

Kispest
2021. szeptember 20. hétfő Írta: Csizmadia Viola
Kispest Önkormányzata két zöldsátorral vett részt a XXX. Wekerle napok rendezvényén a hétvégén. A KEHOP 1.2.1 (klíma) és KEHOP 5.4.1 (energetika) pályázatok keretében szemléletformáló tanácsadást, ismeretterjesztő felvilágosítást, beszélgetést, kérdőívkitöltést szerveztek a szakemberek. Az Átalakuló Wekerle sátrában pedig többek között a komposztálás, az újrahasznosítás, az energiatudatosság fejlesztése volt a téma.
Az „Energia” sátorban a KEHOP-5.4.1. „Energiatudatos szemléletformálás a XIX. kerületben elnevezésű projekt keretében már az első nap több mint 170 környezettudatosságról szóló kérdőívet töltöttek ki gyerekek és felnőttek – tudtuk meg Nagy Zitától, a Kispesti Polgármesteri Hivatal pályázatíró munkatársától, a program egyik koordinátorától.
Magyar László energia és klímaszakértő, aki néhány héttel ezelőtt az polgármesteri hivatal dolgozóinak beszélt arról, hogy a munkahelyeken mi mindent tehetünk a klímavédelemért, ami még pénzbe sem, csupán odafigyelésbe kerül, kérdésünkre elmondta, hogy a sátornál érdeklődők között volt pedagógus, aki tananyagot keresett a témában, mások kazáncseréhez, szigeteléshez kértek energetikai tanácsot, vagy pályázatok iránt érdeklődtek, de voltak, akik csak azt mesélték el szívesen, hogy ők bizony, ha tehetik, már kerékpárral járnak a munkahelyükre, lift helyett gyalog mennek fel az emeletre, vagy hogy egyre gyakrabban kapcsolják le a villanyt, ha nincsenek a szobában.
A „Klíma” sátorban pedig KEHOP 1.2.1-18-2018-00009 azonosítószámú „Klímatudatossági programok Kispesten” című projekt keretén belül, a „klímatudatosságról”, azaz, mit tehetünk egyéni szinteken is a klímavédelemért, volt a fő téma. Itt is volt kérdőív, amely olykor tréfásra sikeredett választható válaszai hívták fel a figyelmet a téma fontosságára.
Itt a szakemberek két fontos területre, a komposztálásra és a hősziget hatás kialakulására koncentráltak.
Csikai Máriától, a JÓÜGY Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy sokan meglepődve hallják, hogy bizony nemcsak a kertben, hanem beltérben, a lakásban, konyhában is lehet bizony komposztálni úgy, hogy a kellemetlen szagok ne zavarjanak senkit.
Kevésbé ismert fogalom még a hétköznapokban az úgynevezett hősziget hatás, amely a városok túlburkolásakor keletkezik. A klímaváltozás hatására átlagosan egyre forróbbak a nyarak, a hőhullámok intenzívebbek és gyakoribbak. Ez önmagában megterhelő mindenkinek, de a lebetonozott, térkövezett városok, mint egy hősugárzó működnek a nagy melegben. Komoly városfejlesztési feladat ezek csökkentése zöldfelületek, zöldfoltok kialakításával, vagy árnyékolással – hangsúlyozza a szakember, aki elmesélte azt is, hogy a kérdőívet helyesen kitöltők egy magcsomagocskát, "biócsíra kezdőszettet" kaptak, amellyel arra szerették volna felhívni a figyelmet, otthon is lehet kis mennyiségben vitaminforrást csíráztatni, és nem kell a világ másik tájáról félig éretlenül leszedett, vegyszerezett és hosszasan utaztatott zöldségeket vásárolni. A szakértő kiemelte: a kérdőív kitöltésekor kiderült az is, hogy a gyerekek ugyancsak sokat tudnak a klímaváltozásról, sokszor többet, mint a szüleik.

 

© 2008-2022 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.