2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Indul a szülősegítő programsorozat

Kispest
2015. október 09. péntek Írta: Csizmadia Viola

Fogyatékos gyermeket nevelő kispesti családok számára szülősegítő programsorozatot indít a Kispesti Jóléti Egyesület és a Családsegítő Szolgálat az Integrált Szülői Klub közreműködésével. A program megvalósítását a Fogyatékos Személyek Közalapítvány pályázati támogatása teszi lehetővé. A civil szervezet és a szociális intézmény csütörtökön tartott tájékoztatót a jövő héten kezdődő programról.

Bevezetőjében a KIJE elnöke elmondta, a most rajtoló program folytatása a sikeres tavalyi – ugyancsak pályázati támogatással megvalósított – segítő projektnek, amelyet fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok, szülők számára indított az egyesület és a Családsegítő az Integrált Szülői Klub közreműködésével. Szujkó Szilvia hangsúlyozta, szeretné, ha a kezdeményezés a jövőben is folytatódna Kispesten.

Deákné Császár Gabriella, a Családsegítő Szolgálat szakmai vezetője elmondta, a tavalyi programnak két állandó eleme volt, ez az ideiben is megmarad: a szülősegítő klub és az Integrált Szülői Klub. A szülősegítő klub ötlete a szolgálat berkeiben működő, kisgyerekek és szüleik számára létrehozott játszóklubban fogalmazódott meg: a fogyatékos gyermekeket nevelő szülők igényelték, hogy valahogyan ki tudjanak kapcsolódni. A rekreációt tematikus klubnapok segítették és segítik a mostani programban. Az aktuális, izgalmas témák megbeszélése mellett minden klubnapon stresszoldó technikákat gyakorolhatnak az érdeklődők. És hogy a szülők tényleg kikapcsolódhassanak, a kicsikre képzett szakemberek vigyáznak a fejlesztő eszközökkel is felszerelt játszóházban, a Táncsics u. 7. szám alatt.

Az Integrált Szülői Klub fogyatékos gyermekek hozzátartozóinak önsegítő, civil szervezeteként működik Kispesten, Pádár Andrea hívta életre. A Wekerlei Kultúrház havi egy alkalommal, péntekenként biztosít helyet a szervezetnek. Tevékenyen részt vettek a tavalyi programban. Az idei pályázat is kapcsolódott a csoport célkitűzéseihez: szakemberek meghívásával az érintett családokat legjobban foglalkoztató témákban előadásokat szerveznek 2015-ben három alkalommal. Pádár Andrea arról számolt be, hogy egyre többen csatlakoznak hozzájuk, mindenkit várnak, aki szeretne megismerkedni a fogyatékos gyerekek életével, ellátásukkal.

Császárné Deák Gabriella az idei program két újdonságáról is beszámolt. A fogyatékkal élő, illetve sajátos nevelési igényű általános iskolás diákok iskolaválasztását speciális egyéni pályaorientáció segíti decemberben. Ugyancsak új elemként érzékenyítő tréningeket is tartanak kerületi általános iskolák 6. és 7. osztályos tanulói számára, hogy megismerjék a fogyatékos emberek problémáit, örömeit, megtudják, milyen egészséges és beteg gyerekeknek együtt élni, nevelkedni.

Bartáné Kolesza Beáta, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ mentálhigiénés szakembere, a szülősegítő klubok moderátora szerint preventív segítséget kell nyújtani az egyéneknek és a családoknak, hogy ki tudjanak mászni a krízishelyzetből.
Bódis Alexandra, aki a fogyatékkal élő gyermekek napközbeni ellátásáról tart előadást decemberben az Integrált Szülői Klubban, úgy fogalmazott a programmal kapcsolatban, hogy minél közelebb megfelelő szolgáltatást kell nyújtani a családoknak, hogy együtt maradhassanak.

Az induló programmal kapcsolatban Deákné Császár Gabriella és Vajda Emese várja az érdeklődők jelentkezését (Kispesti Családsegítő Szolgálat, 1193 Budapest, Táncsics u. 7., tel.: 282-6512).

Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ igazgatója a tájékoztatón jelentette be, hogy október 10-én, szombaton 10-12 óra között a Lámpás Egyesület érzékenyítő programot tart gyermekek számára a kispesti Gyermekek Átmeneti Otthonában. A rendezvényen húsz gyermek ismerkedhet látássérültek világával, vakvezető kutyákkal.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.