2020. június 07., vasárnap, Róbert

Nevet vált a Kispesti Családsegítő Szolgálat

Kispest
2015. október 23. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Többek között az építményadó változásáról, támogatási szerződésekről, valamint a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ átszervezéséről is döntöttek a képviselők a testület októberi ülésén. Az ülés elején egyperces néma felállással adóztak a képviselők a közelmúltban elhunyt egykori köztársasági elnök, Göncz Árpád, valamint az 1956-os forradalom emlékének.

A zárt ülést követően először a 2015. évi költségvetésről, majd az építményadóról szóló rendeleteket módosította a képviselő-testület. Az építményadó 40 forinttal, 1270 forintra emelkedik. Gajda Péter polgármester elmondta a napirend kapcsán, hogy ebből becslések szerint mintegy 20 millió forint bevételre számít a kerület. A kerület vezetője hangsúlyozta, az emelés nem vonatkozik a magántulajdonú ingatlanokra, csak azokra, amelyekben gazdasági tevékenységet folytatnak. Hozzátette, a minimális emelés Kispesten mintegy 900 vállalkozást érint – remélhetőleg nem súlyosan.

A testület elfogadta az eddigi megbízott vezető, Benkőné Sipos Erika pályázatát a Kispesti Bóbita Óvoda (Zöld Sziget) élére. A régi-új vezető megbízatása 2015. november 1-jétől 2020. július 31-ig, határozott időre szól.

Igent mondtak a képviselők a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ átszervezésére és alapító okiratának módosítására. Az előterjesztő Vinczek György alpolgármester elmondta, a törvényi változás integrálja a két ellátási formát, a családsegítést és a gyermekjóléti szolgálatot. Kispesten ez az intézmény megalakulása óta integráltan működött, ezért akik ellátást kaptak, lényeges változást nem éreznek. Az intézmény 2016. január 1-jétől Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum néven működik tovább. Remélem az átszervezés, nem ró újabb terheket Kispestre, és továbbra is kellő hatékonysággal tudjuk folytatni az eddigi munkát – fogalmazott a szociális ágazatot felügyelő alpolgármester.

Három támogatási szerződésről is döntött a testület. A Közpark Kft. 19 millió forintot kap a viharkárok miatti kiadásai kompenzálására. Egymillió forint plusztámogatást kap a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány. Az önkormányzat kétmillió forintot biztosít a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. A polgármester indoklásában elmondta, Kispest az idén is segíteni szeretné a kerületi tűzoltóságot, az összeggel a műszaki mentéshez szükséges eszközök beszerzését támogatja az önkormányzat.

Lázár Tamás képviselő a kerületben egyedül élő nyugdíjasok éves veszettség elleni kutyaoltási költségének támogatására nyújtott be önálló indítványt. A napirendet a Szociális és Lakásügyi Bizottság is tárgyalta. A testület – a képviselő javaslatára is – a bizottság véleményét fogadta el: a támogatás a szociális rendelet módosítását igényli, ezért a szakirodában megkezdődik a rendelet-előkészítése, ami a bizottsági tárgyalás után kerül majd a testület elé.

A képviselői kérdések között Ékes Gábor a Berzsenyi utcai gyermekrendelő felújítása iránt érdeklődött. Gajda Péter arról tájékoztatta a képviselőt, hogy már elkezdődött a munka, a Kispest Kft. dolgozik a feladaton: idén a tervezés zajlik. Korszerű intézményt szeretnénk létrehozni – hangsúlyozta a polgármester.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.