2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

A szociális munkásokat köszöntöttek

Kispest
2015. november 12. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

A Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat és a Polgármesteri Hivatal szociális munkatársait köszöntötték a Városházán a szociális munka napja alkalmából. Az ünnepségen Gábor Erzsébet gitárművész, a Kispesti Művészeti Iskola tanára és Kranyik Ildikó énekes adott műsort. Azokat ünneplik november 12-én, akik mások emberi méltóságáért dolgoznak, segítenek az időseken, rászorulókon.

Mélyen tisztelt munkát végező, mélyen tisztelt embereket köszöntött Kispest országgyűlési képviselője az ünnepségen. Arról beszélt Burány Sándor, hogy a szociális dolgozók olyan embereken próbálnak segíteni és boldoggá tenni őket, akik nagyon nehéz körülmények között élnek. Beszélt az ágazat méltatlanul alacsony béreiről, és hangsúlyozta, hogy emelni kell a fizetéseket, meg kell tisztelni a legelesettebbeket szolgáló szakmát. Beszéde végén nagy mentális erőt és boldogságot kívánt a méltatlanul nehéz körülmények között végzett munkához, mert mint mondta, ez jár azoknak, akik mások boldogságáért dolgoznak.

Vinczek György alpolgármester a szociális ellátás problémáit vette számba. Elmondta, a segélyezési rendszer idei átalakításával az állam központosítást indított el az ágazatban, a megszűnt, illetve az önkormányzattól elkerült ellátások pótlása miatt igazítani kellett a kerületi segélyezési rendszeren. Másik nagy csapásként a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ átszervezését (januártól Szociális Szolgáltató Centrum lesz az intézmény) említette. Jellemző az átalakításra, hogy a törvény előkészítői, nem veszik igénybe a szakma véleményét – fogalmazott. Látszatintézkedésnek nevezte a devizahitelesek megmentésére létrehozott eszközkezelő rendszert, a romaprogramot és a családi csődvédelmet is. Mint mondta, az a legnagyobb probléma, hogy a kilátástalan helyzetben lévő, mélyszegénységben élő emberek sorsának javítására nincsenek állami programok. Kitért az idősellátás feltételeiben bekövetkezett változásokra is: az otthoni gondozás csak a legrászorultabbaknak nyújtható támogatás.

Végezetül az önerőből végrehajtott kispesti eredményeket sorolta a szociális ágazatot felügyelő városvezető. Új helyiséggel, lakással bővül a Családok Átmeneti Otthona. A Város Mindenkiért csoporttal együttműködve két hajléktalan család juthat lakáshoz. Az egészségügyi és szociális ellátást, valamint a foglalkoztatást is integráló Forrásház működése büszkeségre ad okot, ugyanakkor külföldön jobban ismerik és elismerik, mint itthon. A katolikus Karitásszal közös pályázati támogatással félszáz mélyszegénységben élő családon akar segíteni az önkormányzat. A Kispesti Jóléti Egyesület és a Családsegítő közös pályázati sikerének eredményeként működik a fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak segítő Integrált Családi Klub. Korszerűbb lett a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás eszközparkja. Az alpolgármester külön kiemelte a helyi szervezetek és intézmények együttműködését és az ezekből születő sokféle kreatív ötletet. Az országos állapotokkal szemben Kispesten kicsit jobb a helyzet – zárta beszédét Vinczek György.

Varga Attila, a Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a szociális dolgozók csodát visznek véghez a hétköznapokban: azonnali segítséget nyújtanak az embereknek.

Az ünnepségen Kökényesi Györgyné, a Magyar Vöröskereszt Kispesti Szervezetének vezetője és Mester Gyöngyi, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ munkatársa vehetett át Elismerő Oklevelet a szociális gondoskodás területén végzett kiemelkedő munkájáért az alpolgármestertől és a bizottsági elnöktől.

Köszöntötték Gyulai Anitát, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ munkatársát és Schönek Brigittát, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat munkatársát, akik a képviselő-testület ünnepi ülésén, 2015. június 11-én, Kispest Önkormányzatának Dicsérő Oklevelét kapták meg.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.