2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Folytatódik az intézménybejárás

Kispest
2015. november 26. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

A Zöld Sziget (volt Bóbita) és a Szivárvány óvodában folytatódott az a program, amelyben a város vezetői és az önkormányzati intézmények fenntartásában résztvevő szakemberek személyesen tájékozódnak a legfontosabb feladatokról és tennivalókról. A mostani látogatáson Gajda Péter polgármestert Kertész Csaba alpolgármester, Kránitz Krisztiánnal, a Vamüsz megbízott igazgatója, Nagy Péter humánszolgáltatási igazgató és Zubor Attila, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) megbízott igazgatója kísérte el.

Az eddigi látogatások tapasztalataiból is jól látszik, hogy eljött az az idő, hogy kívül, belül fel kéne újítani a kerület oktatási (óvodák, iskolák) intézményeit. Kispesten a legfiatalabb óvoda és iskola is elmúlt már harminc éves. Sajnos erre központi, kormányzati forrás nincs, így minden felújításra szánt forintot a kerületi önkormányzatnak kell megteremtenie, kigazdálkodnia, ami a jelenlegi számítások szerint akár több milliárd forint is lehet. Ez a város 10-11 milliárdos éves költségvetésével összevetve, bizony óriási teher a kerületnek – összegezte tapasztalatait Gajda Péter a Zöld Sziget óvodában, ahol bizony már nem halogatható tovább a konyha és egyes csoportszobákban a vizesblokkok felújítása, de az óvodaudvar játszószereinek homokos aljzata is korszerűsítésre szorul.

A polgármester kérdésünkre elmondta: tovább folytatják az intézménybejárást és a felmérést, így várhatóan december végére kialakul, hogy a kerület negyven intézményében melyek a legégetőbb feladatok, és ezekhez mennyi forrásra lesz szükség a jövő évi költségvetésben, amelyet várhatóan 2016 februárjában fogad majd el a képviselő-testület.

A novemberi testületi ülésén végleges intézményvezetői kinevezését megkapó Benkőné Sipos Erika szerint az óvoda műszaki állapota megfelelő, de azért sok a javítanivaló, néhány dolgot bizony már le kéne cserélni. Mint mondja, sok mindent az óvodában dolgozó gondozók, a szülők öntevékenyen újítanak fel, szereznek be, de bizonyos munkákat „házilag” már nem tudnak elvégezni szakember, a Vamüsz segítsége nélkül. Az intézményvezető elmondta azt is, hogy a Vamüsszel való együttműködésük a szervezet átszervezése óta sokat javult, jóval gördülékenyebb lett. A hat csoportban 154 kisgyermeket ellátó 32 évvel ezelőtt épült óvoda életét és működési feltételeit nem csak vezetőként ismerő Benkőné elmondta: új eszközök beszerzéshez elengedhetetlen az óvoda alapítványának és külső támogatók segítsége.

A tavaly május óta új műfüves udvarral büszkélkedő Szivárvány óvodában különösebb, azonnal orvosolandó gond nincs, hiszen az elmúlt években kicserélték a lépcsőházi nyílászárókat, így azóta a legnagyobb problémák, az esőzés utáni beázások megszűntek. A többi intézményhez képest családias hangulatú óvodában, kis létszámban, csupán négy csoportban, 84 kisgyermekkel folyik a színvonalas nevelői munka.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.