2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Bírságolják az illegális szemétlerakókat

Kispest
2015. november 27. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Az önkormányzati Kispesti Rendészeti Központ munkatársai az elmúlt hónapokban több elkövetőt is tetten értek, és visszatérő akciókkal is próbálják megelőzni a zöldhulladék és a kommunális szemét engedély nélküli lerakását. Ötvenezer forintos bírságot is kaphatnak azok a szabálysértők, akik illegálisan helyeznek el szemetet a közterületeken.

A szabálysértési törvény értelmében, aki engedély nélkül vagy nem a kijelölt lerakóhelyen helyez el hulladékot, köztisztasági szabálysértést követ el, és akár ötvenezer forintos pénzbírsággal is sújtható. Az önkormányzat rendészeinek – a folyamatos járőrözésnek és a térfigyelő kamerák felvételeinek köszönhetően – egyre több elkövetőt sikerül tetten érniük és elfogniuk. Emellett véletlenszerű, visszatérő akciókkal is próbálják megelőzni az illegális szemétlerakást – tudtuk meg Almási Edittől, a Kispesti Rendészeti Központ közbiztonsági referensétől.

Egy közösségi portálon Tiszta Kispest címen csoport is alakult az illegális szemétlerakók ellen. Itt akár élő videofelvételen is láthatóak a tilosban járók, a közterületekre gátlástalanul hulladékot kihordók. A felvételek alapján korra, nemre, szociális helyzetre való nélkül gondolják sokan úgy, hogy megspórolva a szemétszállítási díjat az utca, a tér szabad szemétlerakó hely, és a közösség kötelessége ennek elszállíttatása.

Kispest Önkormányzata évente kétszer – tavasszal és ősszel – meghirdeti a feleslegessé vált, leselejtezett elektromos és elektronikai hulladékok háznál való, díjmentes begyűjtését. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. – az éves lomtalanítás és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés mellett – a kerületben 15 helyszínen üzemeltet teljes körű szelektív hulladékgyűjtő szigetet és három helyszínen csak üveggyűjtő konténereket, a budapesti hulladékudvarokban pedig a veszélyes háztartási hulladékokat is átveszik.

A számos ingyenes lehetőség ellenére továbbra is állandó problémát okoz a lakossági udvarokból, kertekből kikerült zöldhulladék és a kommunális szemét engedély nélküli elhelyezése. Bán Zoltán, a Közpark Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a kispesti közterületeken illegálisan lerakott hulladék elszállítására évente több tízmillió forintot fordít a társaság, amely a probléma kezelése érdekében szorosan együttműködik a Zöldprogram Irodával és a Kispesti Rendészeti Központtal.

Az önkormányzat a kispestiek segítségére is számít, akik a 06-20-535-1837-es, éjjel-nappal hívható információs számon jelenthetik be, ha illegális szemétlerakót látnak vagy gyűjtőhelyet találnak.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.