2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Hónapokat is késhet a Határ út átadása

Kispest
2015. december 10. csütörtök Írta: a Szerk.

 

Hiába a szép új térkő, az újból megindult autóbusz-forgalom, az eredetileg október közepére tervezett átadás még várat magára. Az autóbusz-állomás és környéke közigazgatásilag ugyan nem Kispesthez, hanem a fővárosi, a kőbányai és a ferencvárosi önkormányzathoz tartozik, de a kerületben élők nagy része nap mint nap átutazik a csomóponton.

A terület felújítása már a múlt év végén elkezdődött, ám az építkezés csupán júniusban, a terület lezárásával vett látványos fordulatot. Az elmúlt hónapokban megújult a térkövezés, már látható az új zöldfelületek helye, és hamarosan a fedett utasvárókat is elhelyezik. A hetekig tartó lezárásokat és eltereléseket követően ismét a végleges végállomásukon lehet felszállni a Határ útról induló buszokra.

Öt lepusztult, üresen álló pavilon azonban még emlékeztet az egykori bódévárosra a főváros dél-pesti kapujának számító téren. Ezeknek a tulajdonosaival a mai napig nem sikerült megállapodnia a fővárosi önkormányzatnak, pedig a közterület-foglalási engedélyük másfél évvel ezelőtt lejárt. Az önkormányzat felszólítására több mint húsz kereskedő határidőre elbontotta a közterületen álló, de magántulajdonban lévő építményeket. Néhány renitens pavilonos azonban nem tett eleget a felszólításnak, és perre vitte az ügyet, mivel azt szeretnék elérni, hogy a felújítás után is legyen üzlethelyiségük a téren. Keresetüket első fokon idén nyáron elutasította a bíróság, de a cégek fellebbeztek, hogy továbbra is húzzák az időt, s addig a balkáni állapotokat idéző pavilonokat sem lehet lebontani. Ráadásul időközben az egyik bódé tulajdonosa – a végeláthatatlannak tűnő pereskedést kihasználva – újra kinyitott, és a metrókijárattal szemben, a gyalogos közlekedés akadályozásával árulja portékáit.

A Budapesti Közlekedési Központtól kapott tájékoztatás szerint december végére befejeződik a buszforduló felújítása, de a pereskedés miatt a megmaradt pavilonok bontása bizonytalan ideig várat magára. A kivitelező csak a jogi eljárás lezárulta után tudja befejezni a burkolási munkálatokat, addig a végleges átadás időpontját sem tudják kitűzni. Pedig egy 2013-as rendelet értelmében a probléma megoldására a Fővárosi Önkormányzat – a folyamatban lévő perektől függetlenül is – rendelkezik hatáskörrel és eszközökkel. Mivel a felújítás akadályozása jelentős közérdeket sért, a romos építményeket közjegyző jelenlétében el lehetne bontani, a költségeket pedig a jogcím nélküli használókra hárítani.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.