2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

A „kukucskálás” művésze a Városházán

Kispest
2016. február 09. kedd Írta: Csizmadia Viola

Otthonok címmel nyílt meg Horváth Péter Balázs Béla-díjas fotográfus kiállítása a Városházán, akinek 12 képén többféle környezetet, a szegényebb, puritán otthontól a gazdagabb, a polgári miliőig láthatnak a kispestiek április 11-ig.

A Kispesti Városháza Tárlat legújabb eseményét, a fotóst és a megnyitó közönségét Vinczek György alpolgármester köszöntötte, és felidézte Horváth Péter egy korábbi nyilatkozatát, amelyben arról vallott, hogy kezdő fotóriporterként még bízott a fénykép objektivitásában és jobbító erejében, mostanra viszont inkább abban hisz, ami hihetetlen, és kételkedik abban, ami nyilvánvaló.

A képeket Skoda Éva festőművész ajánlotta a közönség figyelmébe. A Helikon művészegyesület vezetője arról beszélt, hogy titkos vágya az embernek, hogy bepillanthasson mások otthonába. A kukucskálás képzőművészeti előképei között mások mellett Jan van Eyck, Henri de Toulouse-Lautrec vagy Edgar Degas műveit említette. Külön kiemelte, hogy Horváth Péter 12 képén többféle környezetet láthatnak a nézők: a szegényebb, puritán otthontól a gazdagabb, polgári miliőig.

Horváth Péter natúr szociofotóknak nevezte a vizuális trükköket nélkülöző, alumíniumlemezre levilágított képeket (alutípiákat). Megtudtuk, hogy az Otthonok sorozaton néhány éve kezdett dolgozni: a modellekről nemcsak portrékat készített, hanem a környezetükkel együtt ábrázolta őket. Arra törekedett, hogy a körülöttük lévő tárgyak, bútorok minél többet elmondjanak róluk.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.