2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Újabb két óvodában folytatódott az intézménymustra

Kispest
2016. február 10. szerda Írta: Csizmadia Viola

Az Árnyas óvoda Vonás utcai intézményében, valamint a Tarkabarka óvoda Dobó Katica utcai főépületében, illetve Zoltán utcai telephelyén folytatódott az önkormányzati szociális és oktatási intézmények állapotfelmérése.

Mind a 47 önkormányzat fenntartásában lévő szociális és nevelési-oktatási intézményben (bölcsődében, óvodában, iskolában) bőven van kisebb-nagyobb tennivaló, csak ezek javítása és a legszükségesebb felújítások elvégzése csaknem 1,5 milliárd forintba kerülne. Ráadásul a régi épületek rendbetételére is nagyon sokat kellene költenie az önkormányzatnak – vázolta a helyzetet Gajda Péter polgármester, aki elmondta, készülnek a tervek, ha sikerül, pályázati támogatással, külső forrás segítségével, ha ez nem lehetséges, fejlesztési hitel felvételével orvosolja a bajokat az önkormányzat.

 

A Wekerletelepen három épületben (Vonás utca, Esze Tamás utca, Corvin kőrút) működő Árnyas óvodában csaknem 280 kisgyermek felügyeletét, gondozását látják el, készítik fel őket az iskolára. A 100 éves Vonás utcai főépületben büszkeségre ad okot a felnőtt öltöző, amelyet két éve alakítottak ki a dolgozók, valamint a logopédiai szoba, amelyet a VAMŰSZ-szel összefogva saját munkával alakítottak ki – sorolta a pozitívumokat az óvodavezető. Szücsné Juhász Csilla elmondta, a régi épületekre jellemző problémák mellett felújításra szorul a teljes világítás, fel kell szerelni az armatúrákat, az egyik mosdó bejárata nagyon szűk, és egy tornaszobát is szeretnének.

A szintén wekerlei Tarkabarka óvoda két épületben (Dobó Katica utca, Zoltán utca) működik. A 100 éves Dobó Katica utcai központban a nyílászárók vannak a legrosszabb állapotban, felülvizsgálatra szorul a fűtési rendszer, nagyon érzik a logopédiai szoba és az öltözős nevelői szoba hiányát, és az egész intézményre ráférne már a festés is – tudtuk meg a vezetőnőtől, aki arról is beszámolt, hogy az egyik csoportszobát a szülők festették ki. Jabniczky Sándorné elmondta, egy esetleges pályázati segítséggel fölfelé, a padlástérbe tudna terjeszkedni az óvoda.

A Zoltán utcai részlegben Ferenczi Józsefné, a tagóvoda vezetője kalauzolta végig a vendégeket. Az épület aljzatszigetelésének hiánya miatt a falak több helyen is vizesednek, ledobják a vakolatot, csempét. Rossz állapotban vannak a csoportszobák nyílászárói is. Itt is nagy szükség lenne az apró tornaszoba bővítésére.

Kránitz Krisztián a bejárás végeztével elmondta lapunknak, hogy az Árnyas óvoda Vonás utcai épületében a Vamüsz elvégzi a Sárgarigó csoport szobai világításának felújítását. A Tarkabarka óvoda Dobó Katica utcai központjában egy csoportszoba parkettáját is felcsiszolják, és festéket biztosítanak az épület kifestéséhez a szülőknek. A Zoltán utcai részlegben rendbe hozzák a logopédiai szoba vizesedett falát, és termek egybenyitásával a tornaszoba bővítését is meg tudja oldani a Vamüsz még az idén. A vagyonkezelő vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a salétromos, felvizesedő falak jellemzőek a mészhomok téglából épült wekerlei épületekre, így az óvodákra is, szigetelésük azonban egy vagyonba kerül.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.