2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Eső áztatta az idei ünnepet

Kispest
2016. március 16. szerda Írta: Csizmadia Viola

Az esős időjárásnak köszönhetően a tervezettől eltérő helyszínen (kispesti Kossuth tér), a KMO színháztermében tartották az önkormányzat március 15-ei megemlékezését. A művelődésházbeli ünnepség előtt a kerület vezetői mellett az intézmények, a pártok, az egyházak és a civil szervezetek képviselői, valamint a kispestiek tették le koszorúikat és virágaikat Kossuth Lajos szobra elé a téren.

A KMO Művelődési Házban rendezett megemlékezés a Szózattal kezdődött, amelyet az Obsitos Fúvószenekar kíséretével énekeltek el a résztvevők.

Talán a legszentebb és legkedveltebb nemzeti ünnepünk március 15-e – mondta ünnepi beszédében Burány Sándor, hangsúlyozva, hogy 1848-ban ez a nap betetőzése lett a reformkornak, és nyitánya egy új korszaknak. Kispest országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a korabeli politikai elit nem azt nézte, hol lehet levenni a sápot a nemzeti vagyonból, hanem a nemzeti fejlődés élére állt, az értelmiség ugyancsak a függetlenségről és a modernizációról elmélkedett. Összeértek a szálak: a radikális értelmiség és az elit egyet akart, a szabadságot, a gondolkodás, az emberek és az ország szabadságát. Burány Sándor arról is beszélt, hogy sokan álltak a szabadság mellé olyanok, akik nem voltak magyarok, viszont tudták, hogy becsület kérdése kiállni a magyar szabadságért. Eszmékért éltek és haltak, egyet akartak, még ha mást gondoltak is. Az embert el lehet tiporni, meg lehet ölni, de az eszmét, a szabadság eszméjét nem, olyan, mint a hóvirág, újra kihajt – fogalmazott Burány Sándor.

Az ünnepi megemlékezés A magvető című zenés-táncos irodalmi összeállítással folytatódott: a Paár Tibor és Barna István rendezte műsorban Kalocsay Mercédesz előadóművész, Egyházi Géza színművész, a Liget Táncakadémia, valamint a Forgatag Művészeti Társaság táncosai léptek fel.

A megemlékezést megelőzően az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, valamint a három alpolgármester, Vinczek György, Kertész Csaba és Rátkay Andrea helyezte el az emlékezés virágait a Kossuth-szobor talapzatán. Koszorút helyezett el Kispest két országgyűlési képviselője, dr.Hiller István és Burány Sándor, dr. György István budapesti kormánymegbízott, a Fővárosi Kormányhivatal kerületi hivatala nevében dr. Kovács Bence hivatalvezető. Koszorúztak a politikai pártok kispesti szervezetei (Demokratikus Koalíció, Együtt, Fidesz, Párbeszéd Magyarországért, Jobbik, Kereszténydemokrata Néppárt, Magyarországi Szociáldemokrata Párt, Magyar Szocialista Párt), a kerületi egyházak közül a Kispesti Evangélikus Gyülekezet, a Kispest Központi Református Egyházközség és a Szőlőskert Református Óvoda, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301-es Kazinczy Cserkészcsapat, valamint számos intézmény és társadalmi szervezet (Kispesti Kós Károly Általános Iskola, kispesti Vass lajos Általános Iskola, Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum, Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola, Kispesti Német Nemzetiségi Önkormányzat, Gazdasági Ellátó Szervezet, 56-os Szövetség Kispesti Szervezete, a BKIK XIX. kerületi tagcsoportja, Jobb Kispestért Mozgalom, Kispesti Ifjúsági önkormányzat, Kispesti Jobbik Ifjúsági tagozata, Kispesti Kertbarát Klub Kispesti Koppány Vezér Baranta, Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete, Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, Kispesti Társaskör, Kispesti Véradók Egyesülete, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének Kispesti Szervezete, nyugdíjas pedagógusok egyesülete Kispest, Székelyország Tündérkertje Egyesület).© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.