2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Kiosztották az idei Radnóti-díjat

Kispest
2016. március 21. hétfő Írta: Csizmadia Viola

2016-ban Gajda Péter, Kispest polgármestere is átvehette a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2000-ben alapította, Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat a RaM Colosseumban tartott ünnepségen.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a díjátadó nyitóbeszédében elmondta, hogy a nemzetközi antirasszista világnaphoz kötődő díj tizenhat éves múltra tekint vissza, eddig több mint kétszázhetvenen kapták meg azt. A szervezet vezetője szerint Magyarország az elmúlt hat évben „szélsőjobbra tolódott”, a jogállam intézményei „kiüresedtek”. Úgy fogalmazott: a kormány a menekültügyben hatalma megtartásáért sok ember lelkében „évtizedekre elültette a gyűlölködést”.

A kispesti polgármester laudációja kiemelte, hogy Gajda Péter szerint az önkormányzatok, a település vezetői ma sem mehetnek el szó nélkül a joggal visszaélő, az előítéletet gerjesztő megnyilvánulások mellett.

Az idei Radnóti-díjasok: Jean Cardoen, a Belga Veterán Intézet emlékezési és kommunikációs igazgatója, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Hajdu László XV. kerületi polgármester, Halász Judit színművész, Horváth Dezső Kővágóörs polgármestere, Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom alapítója, Molnár György, a MEASZ Baranya megyei szervezetének elnöke, Rédei Éva, a Láng Téka könyvesbolt vezetője, Rónai Judit lektor, a MEASZ tagja, Somfai Péter újságíró, Stock Richárd jogtanácsos, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, Vadai Ágnes politikus, Zsolnai Júlia színművész és menekülteket segítő civilek.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.