2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Az Ady és a Deák volt a legjobb a katasztrófavédelmi versenyen

Kispest
2016. április 12. kedd Írta: Csizmadia Viola

Az általános iskolások mezőnyében az Ady iskola, a középiskolás kategóriában a Deák gimnázium második csapata győzött az idei kerületi katasztrófavédelmi versenyen. A két nyertes a fővárosi ifjúsági viadalon képviselheti Kispestet április 19-én.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége által megrendezett, a kispesti önkormányzat által támogatott kerületi verseny résztvevőit Vinczek György alpolgármester és Tordai László tű. őrnagy, a XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője köszöntötte. Mindketten arról beszéltek, hogy egy ilyen verseny segít elsajátítani a helyes viselkedést katasztrófahelyzet esetén. A résztvevők nem csak elméletben ismerik meg a lehetőségeket, hanem a gyakorlatban ki is próbálhatják a szükséges tennivalókat. A gyors és szakszerű segítség ugyanis a hétköznapokban is óriási előnyt jelent.

 

Idén összesen 10 négyfős csapat – 5-5 általános iskolai felső tagozatos és középiskolás – „vizsgázott” az elsajátított veszélyhelyzeti ismeretekről. A négyfős csapatoknak 10 állomáson kellett igazolniuk elméleti és gyakorlati tudásukat: volt tűzvédelmi, tűzmegelőzési teszt, „célba lövés” fecskendővel, lövészet légpuskával, mozaikkirakó, amelyen a katasztrófavédelem logóját kellett kirakniuk, iparbiztonsági teszt, árvízvédelem, KRESZ-teszt és akadálypálya, elsősegélynyújtás elméletben és gyakorlatban, polgári védelmi teszt, kimentési csomag összeállítása, valamint katasztrófavédelmi teszt.

 

A díjakat Vinczek György alpolgármester és Tordai László őrnagy adta át a versenyzőknek. Az általános iskolások versenyében a Bolyai iskola 1. csapata lett az ötödik, a Puskás iskolások szerezték meg a negyedik helyet. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Bolyai 2. csapata léphetett fel, ezüstérmes lett a Kós iskola csapata. A győzelmet az Ady iskola ifjú katasztrófaelhárítói szerezték meg. A középiskolás viadalban a Ganz (Veteránok) csoportja végzett az ötödik helyen, negyedikek lettek a Semmelweis diákjai. Bronzérmes lett a Deák gimnázium 1. (Lekváros kenyerek) csapata, második helyezést értek el a Ganzból érkezett Bajnokok. A versenyt ebben a kategóriában a Deák 2. csapata nyerte meg. A két győztes csapat a fővárosi ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen képviselheti Kispestet április 19-én.

 

A kispesti tűzoltóparancsnok elmondta, várják az érdeklődő fiatalokat, hiszen a középiskolai érettségihez 50 óra közösségi szolgálatot kell végezni, ezért akik a tűzoltóságra látogatnak, nem csupán a tűzoltók mindennapjaiba kapnak betekintést, hanem olyan feladatokat kapnak, amelyek segítik a tűzoltók munkáját.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.