2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Humor az óvodában

Kispest
2016. április 25. hétfő Írta: Csizmadia Viola

A humor volt a központi témája annak a szakmai programnak, amelyet Kispesti Óvodapedagógia Napok címmel tartottak a kerületi óvodák óvodapedagógusainak a KMO-ban.

Az I. Kispesti Óvodapedagógiai Napok szervezői, Bánáti Tiborné (Gyöngykagyló óvoda) és Szűcsné Juhász Csilla (Árnyas óvoda), a Kispesti Óvodapedagógusok Szakmai Munkaközösségének soros szakmai vezetői, köszöntő beszédükben hangsúlyozták: a pedagógus szakma, hivatás egyik legnagyobb veszélye, hogy egy idő után megfogyatkozik a motiváció, belefáradnak a napi munkába, ahogy ők mondták, „kiégnek” az intézményben dolgozók. A pedagógusok munkájának, de mindennapi életünk is ugyancsak fontos része a humor még akkor is, ha a mai világban nem mindig van kedvünk nevetni. Pedig nincs annál üdítőbb, mint amikor egy jót tudunk együtt nevetni, vagy saját magunkon, hibáinkon, tévedéseinket egy jót tudunk kacagni.

Az óvodai beiratkozások előtti néhány nappal tartott fórumon Gajda Péter polgármester, a kerületi intézményeket fenntartó önkormányzat nevében mondott köszönetet a Kispesten dolgozó óvodapedagógusoknak azért a színvonalas munkáért, amelyet nap, mint nap végeznek. A polgármester ez alkalommal is beszélt arról, hogy a kerületi óvodák állapotfelmérése a végéhez ért. Ennek tapasztalatai alapján valahol (például Mese-Vár óvoda) már megkezdődött az óvoda felújítása, bővítése, de bizony van tennivaló bőven, így az önkormányzatnak pályáznia kell külső forrásokra (uniós és állami), hogy valamennyi óvodában megfelelőek legyenek a működési feltételek.

Kérdésünkre a városvezető elmondta: bár tavaly félő volt, hogy a hároméves kortól való kötelező óvodáztatás bevezetésével annak ellenére kevés lesz a férőhely a kerületi óvodákban, hogy néhány helyen (például Arany óvoda) férőhelybővítés is történt, de ma már látszik, hogy nincs férőhelyhiány Kispesten, így minden kisgyereknek lesz helye valamelyik óvodában. Az igaz, hogy azt nem minden esetben tudják teljesíteni a szülők kívánságát az óvodaválasztásban, mert például a wekerlei óvodák műszaki állapota nem teszi lehetővé a további férőhelybővítést, de a körzetes óvodákba mindenképpen lesz helye a kisgyerekeknek.

A kispesti óvodákban dolgozó óvodapedagógusokon és munkatársakon kívül az eseményen résztvevő dr. Kiss Anna jegyző, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Lazányi Ferenc önkormányzati képviselők kitűnő előadásokat, remek előadókat hallgathattak.

Sok-sok vetített képpel, személyes történetekkel és persze tudományos ismerettel színesített előadást hallgattak meg a résztvevők Dr. Pap Jánostól, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenei akusztika tanárától, nevetéskutatótól. Majd Bukovicsné Nagy Judit óvodavezető, mentálhigiénikus, az ELTE Neveléstudományi tanszékének tanára, végül pedig Görög Ibolya, protokoll szaktanácsadó előadása zárta a napot.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.