2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Akcióterv készül Kispest energetikai jövőjéről

Kispest
2016. augusztus 01. hétfő Írta: Csizmadia ViolaA kerület készülő Fenntartható Energia Akciótervéről tartottak fórumot ma a Polgármesteri Hivatalban.

 

Kispest 2015-ben csatlakozott az Európai Bizottság kezdeményezésére létrehozott Polgármesterek Szövetségéhez (Covenant of Mayors), amely a helyi önkormányzatok fenntartható energiapolitika megvalósítása során tett erőfeszítéseit támogatja. A szövetség aláíróinak - így Kispestnek is - az a célja, hogy elérjék és túlszárnyalják az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20 százalékos szén-dioxidkibocsátás-csökkentést – mondta nyitó beszédében Gajda Péter polgármester.

A polgármester hangsúlyozta: ez a munka nem a csatlakozással, hanem jóval előbb, már 2006-ban elkezdődött, hiszen már akkor, és azóta is része a polgármesteri programnak a környezettudatos szemléletformálás. Mint mondta, mi itt Kispesten is ezért dolgozunk évek óta, ezt szolgálja a kerület Zöldprogramja is. Nemzetközi adatok bizonyítják, hogy az önkormányzatok valóban döntő szerepet játszanak a klímaváltozás hatásainak enyhítésében – tette hozzá. Példaként említette a kerület iskoláiban megkezdett világításkorszerűsítési programot, amely keretében eddig megújult a tantermek világítása Gábor, a tornatermek világítása a Vass, a Puskás, az Eötvös,  és a teljes intézményi világítás a Bolyai iskolákban, és bejelentette, hamarosan az Erkel iskolában is megkezdődik a munka. De az országban egyedülálló módon, Anglia után Kispesten készült el 2014-ben az a szabadtéri kondi-tér, ahol az erősítés után a megtermelt energiát haza lehet vinni akár a mobiltelefon vagy a laptop akkumulátorában, sőt a sportpálya világítását is napelemekkel állítják elő.

Bogó Józsefné, a kerületi Környezetvédelmi Bizottság elnöke mondandójában megerősítette, a város eddig is sok energiát fektetett a környezettudatos kezdeményezések megvalósításába, a hulladékgazdálkodás korszerűsítésébe, a zöldterületek megóvásába és fejlesztésébe, és elindult egy úton, amelyen jó irányba halad.
A csatlakozással az önkormányzat vállalta, hogy a csatlakozástól számított egy éven belül benyújtja helyi Fenntartható Energia Akciótervét (SEAP), amelyet előbb még társadalmi vitára is bocsájt
- mondta Patek Gábor, Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, aki szerint a csatlakozás azért is jelentős, mert Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20 százalékos szén-dioxidkibocsátás-csökkentés így már nem önkéntes vállalás, hanem kötelezettség, amely feladatokat ró az önkormányzatra, a városra, a közösségre.

Az akcióterv szakmai segítséget biztosító Denkstatt Hungary Kft. képviseletében Csizmadia Edit tanácsadó a cég rövid bemutatása mellett a program jelentőségéről és az együttműködés lehetőségeiről beszélt az érdeklődőknek.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.