2020. június 03., szerda, Klotild és Cecília

Uborkaszezon

Kispest
2016. augusztus 11. csütörtök Írta: a Szerk.

Mostanában lőttek még az uborkaszezonnak is. Júniusban, amikor véget ért a tanév, a képviselő-testület sem tartott már „rendes”, csupán csak „rendkívüli” üléseket, és megkezdődött a nyári vakáció, arra gondoltunk, hogy most aztán jön a nagy punnyadások, dögunalomba fulladó tikkasztó meleg napok sora. Tévedtünk. Nincs menekvés, nincs megállás: éjjel-nappal dőlnek ránk mindenféle csatornákból a hírek, az álhírek, a pletykák, a mémek, a kormányzati propaganda.  (képünk forrása: Garaczi László)

A történések, a gerjesztett, hajánál fogva előrángatott, kreált érdekességek mit sem törődtek az évszázados hagyományokkal (az uborkaszezon szót az etimológiai szótár szerint 1893-ban írták le először), az üzleti és politikai élet megszokott pangásáról, és fittyet hánytak a németből átvett Sauregurkenzeitnak, a „savanyúuborka-időszaknak”.

A hol viharos és esőben bővelkedő, hol pedig szélsőségesen forró időjárásban néhány napig állandó izgalomban, soha nem látott nemzeti összefogásban, gólbarátságban tartott bennünket a foci Eb. Egyszer csak megborzolta idegrendszerünket a bálványosi miniszterelnöki idei nagyotmondás, közben hittük is meg nem is naponta változó, hol valósággá, hol pedig álommá váló Tarlós-féle M3-as metrófelújítást, a Klik-átalakítást, a megújuló tanterveket, az egészségügyben dolgozók fizetésemelését. Ámultunk a Liget-projekt kopaszain, a Közlekedési Múzeum becsomagolásán, a Dagály öreg jegenyéinek tuti biztos eltüntetésén, a Dunába ömlő fekálián Szentendrénél, az épülő gáton a Római-parton, és nem szóltunk már egy szót sem a fakivágásokra többek között az Orczy-kertben.

Néhány napja megkezdődött a riói olimpia is, ami szintén hozott ilyen-olyan izgalmakat, zsörtölődésre, büszkeségre okot adó eseményeket. Ki, kinek nem gratulált az olimpiai aranyért, ki hol fanyalgott egy kicsit. És, hogy senki se feledkezhessen meg egy pillanatra sem a hazai politikáról, agymosásképpen sulykolják a fejünkbe két versenyszám, találat, gól, megtett kilométer között kitartóan, „csak” egy-egy percben, hogy bizony milyen jó nekünk, milyen jól élünk, és hogy Magyarország jól teljesít. Vélhetően októberig nem hagy majd bennünket békén a nyáron kezdődött plakát- és médiaháború a „migráns-kvótás” népszavazásról sem.

Hol vannak már a nyugodt békeidők, a láblógatós nyarak, a jó öreg uborkaszezon, amikor a legnagyobb nyári téma az volt csupán, hogy jól sikerült-e az aratás, van-e sült keszeg és lángos a Balatonon, meg hogy nem elég hideg a sör.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.