2020. június 07., vasárnap, Róbert

A fővárossal közösen épülhet kerékpárút Kispesten

Kispest
2016. szeptember 15. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 A fővárosi közgyűlés augusztus végén fogadta el, hogy 8,4 milliárd forintot fordíthat kerékpárutak és kerékpársávok létesítésére, amelyre a kerületek pályáztak. Kispestnek ebből bruttó 350 milliós fejlesztési keretet szavaztak meg.

A pályázatot már nagyon vártuk, hiszen szeretnénk a meglévő infrastruktúrát továbbfejleszteni. 2016 tavaszán jelent meg az az európai uniós pályázat, melynek keretében Budapesten kerékpárosbarát fejlesztések valósulhatnak meg. A tervek szerint 18 kerület bevonásával, 13 projektet készítenek most elő. Ebben az esztendőben új elem volt a pályázatok beadásánál, hogy a kerületek nem önállóan, hanem a fővárossal közösen, konzorciumi partnerként pályázhattak csak - tájékoztatta lapunkat Vadon Etelka, a polgármesteri hivatal Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője.
Mint az irodavezető elmondta: Kispest kertvárosias adottságainak köszönhetően egy jól kerékpározható város, léteznek jól kiépített kerékpárutak, kerékpárosbarát részek, amelyeket egyrészt saját forrásból, másrészt korábbi EU-s pályázatból építettek.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus végi ülésén határozott arról, hogy mely kerületekkel közösen indul a pályázaton. A közös pályázat tartalmazza a projekt előkészítésének (tervezés, közbeszerzés) és lebonyolításának költségét is. Ennek keretében lehetőség nyílik majd kerékpárút-építésre és kerületrészek kerékpárosbarát tételére (pl. forgalomcsillapítás, kitáblázás stb.), de a szemléletformáló programok is részei lesznek a pályázatnak. A tárgyalások a közös fejlesztésről már megkezdődtek, a projekt pontos tartalma a későbbiekben alakul majd ki, de szeretnék a kerület minél nagyobb részét bevonni a fejlesztésbe. Az irodavezetőtől megtudtuk azt is, hogy néhány hónappal ezelőtt kérdőíves felmérést készítettek a kerületben a kispestiek kerékpározási szokásokról. Ennek eredményeire épülve, illetve a BKK javaslatára készülnek a tervek is. Az eddigi megbeszélések során szóba került egyrészt az Üllői út kispesti szakaszának kerékpározhatóvá tétele, itt főleg új kerékpárút-építésről lenne szó, de a további kerékpárosbarát fejlesztések, néhány kerületrész kivételével, majdnem egész Kispest területére kiterjednének.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.