2020. június 07., vasárnap, Róbert

Közösségi tervezéssel készül a régi KRESZ-park felújítására készülő pályázat

Kispest
2016. szeptember 21. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

 

A kispesti önkormányzat kezdeményezésére, a környéken élők többfordulós ötletelésével, véleményezésével, úgynevezett közösségi tervezéssel készül majd el a volt KRESZ-park (Kosárfonó - Vak Bottyán - Eötvös utcák által határolt terület) felújításáról szóló koncepcióterv. Az első összejövetelre, talán a korai kezdésnek, sem mint az érdeklődés hiányának köszönhetően, csak néhányan jöttek el az Eötvös iskola aulájába. A soron következő találkozókra várhatóan már nagyobb lesz az érdeklődés.

 

Bizony ma még szokatlan, hogy egy park, tér, közterület felújításakor kikérik a környéken élők véleményét is, sőt, azt a lehetőséget kapják az ott élők, hogy úgy alakítsák ki a teret, ahogy azt a közösség közösen elhatározza. Ennek megfelelően kicsit nehézkesen indult az első találkozó, amelynek témája a régi KRESZ-park felújítása. A vártnál jóval kevesebben jöttek el, de az érdeklődő lakók, a részletes magyarázatok után hamar ráéreztek a közösségi tervezésben rejlő lehetőségekre, és aktívan vettek részt a tér funkcióinak körvonalazásában.

Törőcsik Ferenc, a végleges elképzeléseket pályázati formába öntő Platinium Group Tervező, Beruházó és Tanácsadó Kft. kreatív igazgatója felhívta a jelen lévők figyelmét arra, hogy a most megbeszéltek még nem „vésődnek kőbe”, hiszen sok-sok lakossági egyeztetés lesz még a végleges tervek elkészültéig, és ehhez a legfontosabb feltétel, a lakók aktivitása és kreativitása.

Horváth Gyula, a Kispest Kft. ügyvezetője, a KRESZ-park projekt menedzsere szerint itt és most van az az alkalom, hogy közösen döntsenek, mi változzon, és mi maradjon a köztéren.

Bogó Józsefné önkormányzati képviselő, a környezetvédelmi bizottság elnök is üdvözölte a kezdeményezést, a lakosság bevonásának ezen formáját a közös gondolkodásba, hiszen ez a terület már évek óta ugyancsak elhanyagolt, és ez így nem maradhat már.

A Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz címmel pályázatot írt ki a kerületi önkormányzatok részére közterületek megújítására. Célunk az, hogy külső források bevonásával építsük és szépítsük a parkot. De ezt most a környéken élők aktív bevonásával szeretnénk. Ezért a pályázat benyújtásáig, november 30-ig több fordulóban tartanának olyan fórumokat, ahol elkészülne egy olyan koncepcióterv, amely az itt lakók véleményét, elképzelését relevánsan tükrözik – mondja Vadon Etelka, a polgármesteri hivatal Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője. Az önkormányzat a terület egy részén korábban már végzett lakossági kérdőíves felmérést és ennek eredményeit figyelembe véve tájépítész hallgatók segítségével újragondolták a tér lehetséges jövőben funkcióit, de ez csupán ötlet, nem a végleges terv – teszi hozzá irodavezető.

Az első megbeszélés végén az már biztosan látszik, hogy a most résztvevők a meglévő zöldfelület megtartása mellett egy gyerekbarát, ám csendes, hangos tevékenységtől mentes pihenőparkot szeretnének leginkább, ahol zárt helyen még elférhet akár egy kutyafuttató is.

A következő ötletelésre néhány héten belül sor kerül, amelyre már a most kialakított elképzeléseket, véleményeket összegzik a tervezők, és ennek nyomán folytatódhat a közös gondolkodás.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.