2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Összegző kiadvány készült a kerület biztonságáról

Kispest
2016. szeptember 30. péntek Írta: Csizmadia Viola

Gajda Péter polgármester ajánlásával, Biztonság Kispesten címmel a napokban látott napvilágot az az összefoglaló, amelyet a kerületi önkormányzat készített a kerület rendjének és közösségi vagyonának védelméről, a közterületi kamerák működéséről, a rendvédelmi szervek és civilek támogatásáról.

Mi nem csak beszélünk, hanem teszünk is azért, hogy lakóhelyünk, otthonunk, Kispest minél biztonságosabb, rendezettebb, barátságosabb legyen – szögezi le a polgármester, aki elmondja: bár nem az önkormányzat feladata, a cél érdekében 2006 óta folyamatosan bővítik a Kispesti Térfigyelő Rendszer kameráinak számát. A kerületi kapitánysággal egyeztetve és egyetértésükkel tavaly felújították, korszerűsítették a már meglévő és működő kameraállományt, idén pedig folytatják a hálózat bővítését. Jelenleg 54 térfigyelő kamera működik Kispest szerte. Ezeket az önkormányzat kizárólag saját forrásból, külső segítség nélkül telepítette és üzemelteti. A rendszer bővítésével az a cél, hogy tovább javítsák a kerület közbiztonságát, és segítsék a rendőrség hatékonyabb munkáját – emeli ki a polgármester.

A közvélemény érdeklődésé, figyelmét, érdeklődését hónapok óta élénken tartó témához kapcsolódva, Gajda Péter elmondja, hogy az Európát érintő nemzetközi migrációs krízis kezelésére Magyarország erőforrásai nem elégségesek. A magyar honvédség és a saját rendvédelmi szervek jelenlegi felkészültsége, technikai felszereltsége, létszáma mellett nemzetközi segítség nélkül tartósan nem képesek az országot és az egész Európai Uniót érintő fenyegetés elhárítására. Meggyőződésük, hogy az Európai Unió tagjaival, és különös tekintettel a szomszédos országokkal folytatott átgondolt konstruktív párbeszéd, valamint az ezzel összhangban lévő közös kül- és biztonságpolitikai lépések, nemcsak az egyetemes európai érdekek védelmét szolgálják, hanem biztosítják a szomszédos országokban

élő magyarság nagyobb biztonságát is. Kispest önkormányzata ezért ebben az esztendőben határozatot hozott arról, hogy ,, Kispest Önkormányzata felkéri Magyarország Kormányát, hogy a migrációs válság által előidézett krízishelyzetben az Európai Unióval és a szomszédos országokkal szoros együttműködésben tegyen meg mindent a magyar állampolgárok Alaptörvényben garantált biztonságáért.” Azt a határozat a testület 14 szavazattal, 0 ellenszavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadta.

Mint megtudtuk, Gajda Péter javaslatára 2014-ben a kispesti képviselő-testület létrehozta a Kispesti Rendészeti Központot. Azzal a céllal alakították meg a kerület saját rendvédelmi szervét, hogy támogassák a rendőrség munkáját, és a kerület biztonságosabb, rendezettebb városrésze lehessen a fővárosnak. Elsősorban a közterületek rendje ellen elkövetett szabálysértésekkel, illegális hulladék-kihelyezéssel, kisebb súlyú bűncselekményekkel foglalkoznak a közterület-felügyelők és a Rendészeti Központ munkatársai.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy a következő évben újabb közterület-felügyelők, rendészek állnak majd munkába. Reményeik szerint a megnövelt járőrállománynak köszönhetően

tovább javul az itt élők biztonságérzete. Kispest Önkormányzata átfogó, kiegyensúlyozott és

intenzív kapcsolatot tart a kerületben működő rendvédelmi szervekkel, elsősorban a Kispesti Rendőrkapitánysággal. Az elmúlt években eszközvásárlással, rendőrautók beszerzésével, elismerési rendszerrel, anyagi juttatással támogatták a kerület rendőreit.

Fontos számunkra a Kispesti Polgárőrség támogatása is. Nemcsak új autó beszerzésével, hanem a járőrözés támogatásával, anyagi segítséggel is hozzájárultak ahhoz, hogy az önszerveződő kispesti civilek is tehessenek a kerület rendjéért, biztonságáért. Talán ennek köszönhető, hogy a Belügyminisztérium statisztikái szerint Budapest egyik legbiztonságosabb

kerületévé vált Kispest.

Új kezdeményezésről is beszámolt Gajda Péter. Az önkormányzati, közösségi vagyon védelme érdekében pedig idén ősszel külsős szakmai szervezettel is szerződést kötött az önkormányzat annak érdekében, hogy hatékonyabban védhessék az önkormányzati vagyontárgyakat, közterületi eszközöket, játszótereket, zárt parkokat. A kerületőröknek elsősorban ez a feladatuk: éjjel és nappal is a helyszínen védik a legveszélyeztetettebb helyszíneket, a Kossuth teret, a Templom tér környékét, a kiemelt játszótereket, parkokat.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.