2020. máj. 28., csütörtök, Emil és Csanád

A Kertvárosi Közösségi Ház felújítása is közös tervezéssel indul

Kispest
2016. október 07. péntek Írta: Csizmadia Viola

Közösségi tervezéssel készülhet majd el a Temesvár utcai Kertvárosi Közösségi Ház felújításáról szóló koncepcióterv is a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatára.

Az első találkozón, a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesület (KKKE) néhány tagján és vezetőjén, Halász Gézán kívül Vinczek György alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője, Vadon Etelka, a Társadalmi Kapcsolatok Irodája vezetője, Horváth Gyula, a Kispest Kft. ügyvezetője, Gábor Ilona, a KMO Művelődési Ház igazgatója és a két tervező, Tahon Gábor és Hajdú László vett részt. A projektet a műszaki előkészítést koordináló Kispest Kft. ügyvezetője, Horváth Gyula ismertette a megjelentekkel. Egyik része az épület felújítását és bővítését tartalmazza: a jelenleg négy külön részből álló alsó szint egy 180 négyzetméteres egység lenne, amelyet át lehet tagolni, ezen kívül további mintegy 130 négyzetméterrel gyarapodhat az épület a térdfal 1 méteres emelésével és a tetőtér beépítésével. A másik rész a környezet felújítását és a szomszédos játszótér korszerűsítését tartalmazza. Az ügyvezető elmondta, abból, amit a jelenlévők megbeszélnek, a tervezők koncepciótervet állítanak össze, ezt újra megbeszélik majd, és a végleges pályázati anyagot adja be az önkormányzat a pályázatra.

Vinczek György a közösségi tervezés jelentőségét hangsúlyozta, mert ez segítség a tervezőknek: közös gondolkodással dől el, hogy milyen funkciókat, szolgáltatásokat szeretnének itt a kertvárosiak, ezekhez milyen tereket lehet kialakítani. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat elképzelése szerint a KMO Művelődési Ház működtetné az épületet a KKKE partneri együttműködésével.

Az eddigi ötleteket is felsorolta az alpolgármester: kulturális programok, az emeleten színház- illetve előadóterem kialakítása, beltéri sportolási lehetőségek kialakítása, kültéri fitneszgépek felállítása, időszakonkénti szociális információs iroda, kültérről megközelíthető mosdó, kerékpárút-kapcsolat kialakítása, futópálya kialakítása, klubok, kisgyerekeknek, szenioroknak, energiatakarékos „mintaépület” kialakítása. A találkozón új ötletei között szerepelt egy játszóház létrehozása, és az, hogy a tetőtér a gyerekeké legyen. Ezen kívül multifunkcionális, összenyitható terek kialakítása a földszinten, valamint jó lenne egy kisebb helyiség szenior konditeremnek, külön terek legyenek gyerekeknek és felnőtteknek, és fontosnak tartották a mellékhelyiségek felújítását, nyílászárók cseréjét, korszerűsítését, egy kávézó-sarok kialakítását, a ház melletti zöldterület felújítását is.

Egy kérdésre a tervezők jelezték, hogy a megújult épület részlegesen akadálymentesített lesz. Vinczek György felvetette, hogy a megújult közösségi házat többen veszik majd igénybe, több autó jön ide, nagyobb lesz a környezetterhelés is.

A következő ötletelésre várhatóan két hét múlva kerül majd sor.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.