2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Zöld út a kerékpáros fejlesztésnek

Kispest
2016. október 26. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

A fővárosi közgyűlés mai ülés határozott hozott arról, hogy 18 fővárosi kerülettel közösen, 23 fejlesztési programra támogatási kérelmet nyújt be a VEKOP-5.3.1-15 Fenntartható közlekedésfejlesztés Budapesten elnevezésű pályázatra.

A támogatás célja, hogy Budapesten a mindennapi közlekedésben növekedjen a gyalogosan vagy kerékpáron közlekedők száma, ezzel is hozzájárulva az élhetőbb városi környezet kialakításához és megtartásához, az alacsonyabb károsanyag-kibocsátáshoz – tudtuk meg a döntést követően Gajda Péter polgármestertől. Kispest 350 millió forintnyi beruházásra kapott lehetőséget abban a fővárost és 18 kerületet magába foglaló konzorciumban, amely mintegy 8,4 milliárd forintot fordíthat kerékpárutak és kerékpársávok létesítésére, közlekedésbiztonsági fejlesztésekre, a budapesti körbringa-rendszer kiépítésre. Szó van egyrészt az Üllői út kispesti szakaszának kerékpározhatóvá tételéről, itt főleg új kerékpárút-építésről lenne szó, de a további kerékpárosbarát fejlesztések, néhány kerületrész kivételével, majdnem egész Kispest területére kiterjednének – tette hozzá a polgármester.
Mint azt már korábban megírtuk Kispest kertvárosias adottságainak köszönhetően egy jól kerékpározható város, léteznek jól kiépített kerékpárutak, kerékpárosbarát részek, amelyeket egyrészt saját forrásból, másrészt korábbi EU-s pályázatból építettek. A mostani közös pályázat tartalmazza a projekt előkészítésének (tervezés, közbeszerzés) és lebonyolításának költségét is. Ennek keretében lehetőség nyílik majd kerékpárút-építésre és kerületrészek kerékpárosbarát tételére (pl. forgalomcsillapítás, kitáblázás stb.), de a szemléletformáló programok is részei lesznek a pályázatnak.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.