2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Emléktábla „Potyka bácsinak”és a többieknek

Kispest
2016. október 30. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Emléktábla-avatással, helytörténeti kiállítással és dokumentumfilm-bemutatóval folytatódott az ünnepségsorozat, amellyel a kispesti ’56-osok a 60 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek.

A Kispesti Nemzetőrség tiszteletére a Városháza Kossuth Lajos utcai oldalán avattak emléktáblát: „1956. október 28-án ebben az épületben alakult meg a Kispesti Nemzetőrség. A kispesti szabadságharcosok tiszteletére Kispest Önkormányzata és az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete állította 2016-ban.”

Beszédében Vinczek György alpolgármester az idén tavasszal elhunyt kispesti szabadságharcos, Porubszky István alakját idézte fel: „Potyka bácsi” sokat tett azért, hogy méltó emléket állítsunk a forradalomnak Kispesten – fogalmazott.

Apró József szabadságharcos, a Nemzetőrség vezetője arról beszélt, hogy fő feladatuk a rendfenntartás volt. Hozzátette, a kispesti volt az egyik legösszetartóbb csapat a fővárosban.

Az emléktábla-avatót követően nyílt meg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény 1956-ra emlékezünk című dokumentum-kiállítása a Városháza aulájában. Siklós Zsuzsanna gyűjteményvezető elmondta, a kiállítás középpontjában a kispesti események állnak, amelyek nyomon követése a helyben kiadott dokumentumok és fotók segítségével válik lehetővé. Azokat a különleges fotókat, felvételeket, melyeket eredetiben láthatnak az érdeklődők, Várhelyi László készítette. A dokumentarista szerepe elvitathatatlan bátorságra vall, hiszen nem volt veszélytelen az események rögzítése. Az általa készített fotók hitelesen adják vissza Kispest 1956-os hangulatát. Ezeket a képeket egészíti ki Torma Endre fotósorozata, mely ugyancsak a lajosmizsei sorompónál készült.

Az ünnepi program folytatásaként a Kispest TV dokumentumfilmjét vetítették le a díszteremben. Az ő történetük – a mi történelmünk című filmben Égi Pál, Jancsovics János Apró József, Karácsony Ernő és Palánky István emlékezik a forradalomra.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.