2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Lekerül a tiltólistáról a só és a cukor?

Kispest
2016. november 06. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Veszni látszik a döntéshozók menzacsatája. A tavaly szeptemberben hatályba léptetett közétkeztetési rendelet „sótlansága” nem aratott osztatlan sikert. A tervek szerint a jogszabályt még ebben az évben módosítják, ehhez kérték ki az érintettek véleményét. Vinczek György alpolgármesterrel a lehetséges változásokról beszélgettünk.

A tavaly szeptemberben bevezetett rendelettel az volt a célja a kormánynak, hogy a közétkeztetésben naponta részt vevő több gyermek minél egészségesebben táplálkozzanak. A menzareform elméletileg száműzte az egészségtelen alapanyagokat és a mesterséges édesítőket. A só és a cukor túlzott használatát szerették volna elérni úgy, hogy az ételek továbbra is megfeleljenek a magyar ízlésvilágnak – meséli az előzményeket az alpolgármester, akinek bizony sok álmatlan éjszakát és rengeteg fejtörést okozott a menzareform hétköznapi megvalósítása.

Vinczek György a kispestiek nevében és érdekében üdvözli kormány felismerését, és azon szándékát, hogy lassítani kell a menzareformot, hiszen a változásokat nem lehet drasztikusan ráerőltetni a közétkeztetésre, még akkor sem, ha azok a gyerekek egészségét szolgálják. Az egyik legfontosabb szakmai szempont, és a gyerekek elsődleges érdeke az, hogy senki se maradjon éhesen a közintézményekben.

A kerületben tapasztaltak alapján az alpolgármester elmondta azt is, hogy a menzareformnak azért voltak olyan elemei is, amelyek elnyerték a gyerekek tetszését. Példaként említett a szívószálas ivóleveket, a friss és sokmagos péksüteményeket, illetve azokat a „mártogatós” krémeket, amelyeket délutánonként uzsonnára kaptak a gyerekek.

Az alpolgármester elmondta: a legtöbb a só és a cukor elhagyása miatt érte a rendeletet az elmúlt időszakban, ezért a tervezett módosítás lényege, hogy ezek csökkentése kevésbé legyen drasztikus. A változtatások másik fontos eleme, hogy több friss tejet szeretnének adni a gyermekeknek, illetve az is cél, hogy a háromévesnél idősebbek magasabb zsírtartalmú, 2,8 százalékos, „természetesebb” tejet kapjanak.

Vinczek György észrevétele szerint néhány dolog azonban vélhetően kimaradt a most társadalmi vitára küldött módosításokból, illetve az egyeztetésre felkértek köréből. Az egyeztetői körből úgy tűnik, hogy a pékek és a húsipar képviselői kimaradtak, pedig a felvágottak, konzervek és a pékáruk alapjait képezik a közétkeztetésnek, és ezek sótartalma bizony ma még magas. Korábban ez a kör, együttműködési megállapodás keretében termékeik sótartalmának csökkentését vállalták, kár hogy nem folytatódik a tárgyalás velük tovább. Nincs egyértelmű intézkedési elképzelés az ételallergiás gyerekek közétkeztetésére sem pedig a házi gyermekorvosok ezzel kapcsolatos teendőire, feladataira sem.

A fogyasztók és a szolgáltatók kíváncsian várják, miként zárulnak az őszi egyeztetések, és milyen változásokkal számolhatnak jövőre – teszi hozzá Vinczek György.

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.