2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Kerületi helytörténeti vetélkedő '56-ról

Kispest
2016. november 08. kedd Írta: Csizmadia Viola

A Kós iskolások nyerték a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény kerületi '56-os helytörténeti vetélkedőjét a KMO-ban. A kerületi önkormányzat támogatásával megrendezett tudáspróbára a Kós és a Bolyai 2-2, míg a Vass és az Ady iskola 1-1 csapattal jelentkezett. A játékos összemérést P. Tóth Erzsébet, a KMO Művelődési Ház munkatársa vezette.

A 7. és 8. osztályosoknak meghirdetett kerületi helytörténeti vetélkedőre a kispesti általános iskolások jelentkezhettek hat-hat fős csapataikkal. A vetélkedő része annak a programsorozatnak, amellyel Kispest a hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékezett. A megoldandó hat feladatot úgy állították össze, hogy a megoldáshoz a gyerekeknek különféle kompetenciákat, képességét kellett aktivizálnia, de szükség volt az önálló munkára és a téma alapos ismeretére is – tudtuk meg Siklós Zsuzsától, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjétől, aki szerint a gyerekek ugyancsak ügyesen használták ki a korszerű technika lehetőségeit például a videofilm, a diavetítés, vagy a hangfelvétel elkészítésnél.

A zsűri, Csukás Irén, Kispest díszpolgára, a Pofosz XIX. szervezetének vezetője, Szujkó Szilvia, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, Horváth Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kispesti tankerületének tanügyi referense és Bernát Péter, a Kispesti Polgármesteri Kabinet kabinetfőnöke, hadtörténész folyamatosan értékelte a gyerekek teljesítményét, így alig másfél óra alatt megszületett a végeredmény.

Csukás Irén szerint a gyerekek alaposan felkészültek, bátran és talpraesetten versenyeztek, és nagy örömmel látta, hogy sokat tudnak az '56-os eseményekről, és saját véleményük is van azokról. Csukás Irén ez alkalommal is felhívta a kispestiek figyelmét arra, hogy a Pofosz Zoltán utca 32. szám alatti helyiségében szerdánként látható az az állandó gyűjtemény, amely a kispesti '56-os eseményeknek is emléket állít.

Szujkó Szilvia a díjátadó előtt köszönetet mondott a szervezőknek és a vetélkedő anyagát összeállítóknak, és a gyerekek figyelmét felhívta arra, hogy ők ahhoz a generációhoz tartoznak, amely még meg tud kérdezni '56-os események idején élőket. Kérdezzétek, hallgassátok őket, legyetek kíváncsiak arra, mit mesélnek – ajánlotta a gyerekeknek.

A csapatok emléklapot és az önkormányzat ajándékait kapták, továbbá az első három helyezett oklevelet, Europarkos vásárlási utalványt, illetve Csukás Irén dedikált kötetét vehette át.

Végeredmény (76 pont):

  I. Kós Károly iskola II. 72 ponttal

  II. Vass Lajos iskola 71 ponttal

  III. Bolyai iskola II. 68 ponttal

  IV. Kós Károly iskola I. 7. a osztályosai 60,5 ponttal

  V. Ady iskola 58 ponttal

  VI. Bolyai iskola I. 54 ponttal

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.