2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Ajándék karácsonyra

Kispest
2016. december 05. hétfő Írta: a Szerk.

 

Adni, ajándékozni stílusosan kell. Különösen, ha az ajándék közpénzből van. Kormányunknak több esetben még ez sem sikerült. Itt van ez az egyszeri karácsony tíz ezer forintnyi Erzsébet-utalvány is. Nyilván első hallásra minden nyugdíjas örült a miniszterelnöki hírnek, hogy még talán karácsony előtt megérkezik az „ajándék”, de mire a részletek kiderülnek az utalványok kiosztásának rögös útjairól, körülményeiről és a beváltás végső időpontjáról, az ajándékból már-már büntetés lesz annak is, aki adja, és annak is, aki kapja.

A korábbi tervek szerint, ahogy azt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is tájékoztatóján elmondta, 35 ezer kormánytisztviselőre vár majd a feladat, hogy ezeket kihordja, mert a posta 480 forintot kér küldeményenként, a kormánytisztviselőknek pedig hát, belefér a munkaidejébe, hogy az utalványokkal sétálgassanak. Bejelentése óriási felháborodást és tiltakozást váltott ki a dolgozók körében. A köztisztviselő nem postás felkiáltással csak úgy zúdultak az érvek a kormány terve ellen. Röpke fejszámolás után az is kiderült két és fél millió cím esetén a járási kormányhivatalokban dolgozó 26 ezer alkalmazott mindegyikére száz-kétszáz cím jutna, úgy, hogy a hivatalvezetőknek is részt kellene venniük ebben a munkában. Aztán meg az értékküldemény kézbesítéséhez nem áll rendelkezésre sem a megfelelő szaktudás, sem a megfelelő infrastruktúra a járási kormányhivatalokban. A feladat munkajogi kockázatot is jelent, ráadásul az eljárás nem volna olcsóbb és gyorsabb a postai kézbesítésnél. Nem utolsó sorban a hivatalnokok zöme nő, akiknek öt teljes munkanapjukba kerülne, hogy a téli hidegben, adott esetben a falvakat, településeket járják. Lehetetlenné válna az ünnepek előtti szabadságok kiadása is – érvelt a szakszervezet.

A felbuzdulás láttán a nyugdíjasok ijedtükben már elfelejtenek örülni, sőt rettegnek attól, hogy miként fogják „kiszűrni” azokat a csalókat, akik ezt a zűrzavart meglovagolva bepróbálkoznak a nyugdíjasok lakásaiba bejutni. Ők is ragaszkodnának a körzeti postáshoz, akit legalább már ismernek.

A hirtelen keletkezett ellenállás miatt most ott tartunk, mégis postás viszi majd a kormány ajándékát a nyugdíjasoknak. Valószínű, hogy ez az ajándék karácsony előtt már nem érkezik meg a címzettekhez, de meglehet, hogy már ebben az évben sem.

Anyáink általános iskolai olvasókönyvében Valentina Oszejeva nyomán volt egy szösszenet, Kék színű falevelek címmel. Jó szívvel adj, hogy amit adsz, azt el is fogadhassák!szól ennek a kissé didaktikus olvasmánynak a zárómondata. A döntéshozók ezt biztosan nem olvasták.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.