2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Lezárult a kispesti iskolák államosítása

Kispest
2016. december 08. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

A város életét leginkább meghatározó napirendként tárgyaltak a képviselők a mai testületi ülésen a kerületi oktatási intézmények államosításáról és a vagyonmegosztásról szóló megállapodásról. A kialakult vitában jól látszott, az önkormányzatoknak ebben nincs mozgástere. Egy dolgot tehetnek, a kispesti gyerekek érdekében megpróbálnak jó munkakapcsolatot kialakítani az újonnan létrejött tankerülettel.

A törvény értelmében a köznevelési intézmények fenntartói jogai és kötelezettségei 2017. január 1-jétől a Klik jogutódját, a 2016. december elsején létrejött Külső-Pesti Tankerületi Központot illetik. A képviselőtestület állásfoglalást fogadott el arról, hogy nem ért egyet az államosítással, valamint mozgástér hiányában engedett az állami nyomásának, és készítette el a vagyonmegosztásról szóló megállapodást.

Gajda Péter polgármester a napirend kapcsán kérdésünkre elmondta: hosszú ideje beszélünk már az iskolák államosításáról, és mi súlyos hibának tartjuk ezt a kormányzati lépés, amelynek következményeit még nem tudjuk, de világosan látjuk, hogy ennek az ostoba döntésnek 5-6 év múlva milyen visszafordíthatatlan következményei lesznek. De nem is kell már olyan sokat várni, hiszen a legfrissebb PISA-felmérések is azt mutatják, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája, a 2010-től véghezvitt átalakítások katasztrofális eredményeket, visszalépést hoztak a gyerekek teljesítményében, és az oktatás rendszerében is. Ha rajtam múlna, biztosan nem tárgyalnánk erről – szögezte le.

Gajda szerint az az 51 milliárd, amelyet az állam az ország valamennyi oktatási intézményének fenntartására, üzemeltetésére szán, egészen biztosan, hogy nem lesz elég. Az önkormányzat az állami támogatáson túl önerőből évente mintegy 900 millió forintot költött iskoláinak (13) fenntartására, működtetésére. Ha a forráselvonásokkal sújtott önkormányzatok mostantól nem teszik majd hozzá a maguk támogatását a helyi oktatáshoz, akkor az egyértelműen iskolabezáráshoz, elbocsátásokhoz vezethet.

Gajda Péter hozzátette: az önkormányzatok tehetetlenek a kormány nyomásával szemben. Mélységesen nem értünk egyet ezzel, de nincs más választásunk. Megtehetnék, hogy nem írják alá a vagyonkezelési megállapodásokat, de ez nem segítené az oktatást – tette hozzá.

A polgármester kiemelte, bár a kispesti önkormányzat nem ért egyet az államosítással, a Városháza és a tankerület munkatársai ugyancsak megfeszített munkát végeztek az elmúlt időszakban azért, hogy a vagyonkezelési megállapodás elkészüljön.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.