2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Köszöntötték a „kultúrmunkásokat”

Kispest
2017. január 20. péntek Írta: Csizmadia Viola

Idén Forgon Miklós, a KMO művelődésszervezője kapott elismerést kulturális területen végzett kiemelkedő munkájáért a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a Wekerlei Kultúrházban.

A „kultúrmunkásokat” köszöntő Vinczek György alpolgármester a magyar kultúrát gazdagító, több évszázados átöröklődő hagyományról beszélt a jeles nap kapcsán. Úgy fogalmazott: innováció, együttműködés jellemzi a kispesti kulturális munkát, amelyre büszke lehet a kerület. Kisgyerektől felnőttig mindenki számára vannak a kulturális színterei Kispesten. Spiró Györgyöt idézve arról is beszélt, hogy a kulturális értékeket mindenki számára elérhetővé kell tenni: „A kultúra nem valami fennkölt dolog, nem a messzi magasban kevesek számára rezgő délibáb, hanem a mindennapi élet szerves része. A kultúra többek között nem egyéb, mint azok a sárgafedelű, silány papírból készült, vacak kis könyvek, amelyek nagy műveket közvetítenek és amelyeket bárki bármikor megvehet.” Végezetül azt kívánta a közművelődési dolgozóknak, hogy kulturális missziójuk legyen sikeres, és ebben partner lesz az önkormányzat.

 

Szujkó Szilvia, a kulturális bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, Mihály András akkori önkormányzati képviselő javaslatára 2011 óta ad át díjat az önkormányzat a kiemelkedő közművelődési tevékenységért, a jeles nap alkalom arra, hogy megköszönjük mindazok fáradozását, akik munkájukkal hozzájárultak Kispest kulturális életének gazdagításához. Hangsúlyozta, hogy a kultúrának kiemelkedő szerepe van abban, hogy az emberek kötődjenek szűkebb pátriájukhoz.

 

A bizottság elnöke az alpolgármesterrel együtt adta át a Tihanyi Viktor szobrászművész tervei alapján készült emlékplakettet. A közművelődésért végzett kiemelkedő munkájáért idén Forgon Miklós, a KMO Művelődési Ház művelődésszervezője vehette át az elismerést.

 

Az ünnepség második részében az Aranyalma Páros (Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt) adott műsort Századokról századokra – népi hangszereken a magyar zenetörténet gyöngyszemeiből címmel.

 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.