2020. máj. 28., csütörtök, Emil és Csanád

Napirenden a metrópótlás rendje

Kispest
2017. február 01. szerda Írta: Csizmadia Viola

Bár sok még a vitatott kérdés az M3-as metró felújításával és a metrószerelvények pótlásával kapcsolatban, de a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakemberei már elkészítették a tervezett forgalmi rendet a 2017 júniusában kezdődő munkálatok idejére. A felújításra váró szakaszok napi utasforgalma megközelíti a félmilliót.

 

Rengeteg, türelemre és megértésre lesz szüksége a kispestieknek a metrófelújítás várhatóan három-négy éve alatt, hiszen alaposan megváltozik a városban a forgalmi rend, és ott is pótló buszok járnak majd, ahol eddig nem közlekedtek ezek. Ezért azt kértem a BKK szakembereitől, hogy mivel a Gloriett-lakótelep irányából rendkívüli gyorsjárat indul a Nagyvárad térre, amely az Ady Endre úton megy majd megállás nélkül végig, ami ugyancsak komoly igénybevételt jelent meglévő úthálózatra, hogy a metrófelújítás végeztével azonnal kezdődjék meg az Ady Endre út rekonstrukciója is – tájékoztatta lapunkat Gajda Péter polgármester azután az egyeztetés után, amelyet a napokban folytatott a felújítás ideje alatti közlekedést tervezőkkel.

Mint a polgármester elmondta a rekonstrukció a teljes szakaszon három főütemben zajlik majd. Júniustól az első öt hónapban vágányzár lesz a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között, majd a 6-18. hónapban a Lehel tér és Újpest Központ között. A második főütem 12 hónapig tartó vágányzárral kezdődik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között, majd a harmadik ütemben, mintegy négy hónapig lesz vágányzár az Árpád híd és a Deák tér között.

A különböző ütemekben sok-sok kellemetlenséggel számolhatnak azok az utasok, akik például a teljes vonalon közlekednének, hiszen előfordul majd, hogy kétszer is át kell szállniuk a még közlekedő metróról a pótló buszra, majd újból a metróra.

A polgármester szerint a kispestieket leginkább majd az érinti, hogy 45 másodperces követéssel közlekedő M3-as alapjárat Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között, míg az M3A pótló járat a Határ út és a Nagyvárad tér között jár majd. Ezek az autóbuszok a Vak Bottyán utcában, a kispestiek által csak „szökő útnak” használt útvonalon érik majd el a Határ utat, így ezt az útszakaszt a gépkocsival közlekedők nem használhatják, ezért a gépjárműforgalom átterelődik majd az Üllői útra, ahol megnövekszik az amúgy is nagy forgalom. A Vak Bottyán utca kiesése azért is fájdalmas, mert az itt lakó 70 család gépkocsival való közlekedése is korlátozva lesz. A Wekerletelepről a városba, a Blaha Lujza térre, a nagykörútra való gyorsabb eljutását a metrópótló helyett a BKK a 99-es járat sűrítésével kívánja segíteni, megoldani – sorolja a várható legfontosabb változásokat a polgármester.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.