2020. máj. 28., csütörtök, Emil és Csanád

Tudnivalók a megváltozott bérlakásrendeletről

Kispest
2017. február 16. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

Kispest Önkormányzata legutóbbi testületi ülésén új rendeletet alkotott az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről, és a lakások béréről, amely 2017. április elsejétől lép hatályba. Ennek legfontosabb részleteiről és határidejéről kérdeztük Patek Gábort, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési iroda vezetőjét.

Az új rendelet megalkotásának szükségességét a megváltozott lakáspiaci helyzet, illetve a magyarországi jogszabályi környezet jelentős változásai tették időszerűvé. Kispest önkormányzatának lakásállománya az elmúlt időszakban az 1992-es évhez képest 12 ezer 238-ról mára 800 alá csökkent. Sajnos a meglévők műszaki állapota is hagy kivetnivalót, amelynek sokszor a bérlők az okai, hiszen nem felelősen gondolkodó bérlőként használják, gyakran „lelakják” az önkormányzati lakásokat. Ennek is véget vethet a most módosított rendelet, hiszen a bérlőnek, az önkormányzat szigorúbb ellenőrzése mellett, kötelezettségei lesznek az ingatlan használatakor – indokolja az irodavezető a rendelet megalkotását.

Patek Gábor kérdésünkre elmondta, Kispest Önkormányzata a tulajdonában álló lakások és nem lakás célú ingatlanok hatékonyabb hasznosítása, valamint a lakossági és piaci igényekhez való igazodás érdekében Lakáskoncepciót dolgozott ki és fogadott el széles társadalmi egyeztetés mellett még 2016 júniusában. A módosításkor fontos szempont volt, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében a komfort nélküli lakások és szükséglakások bérbeadására a jövőben nem lesz lehetőség. Ezzel megelőzheti a bérbeadó önkormányzat, hogy a bajba jutott embereket, családokat látszólagos segítséget nyújtva nem megfelelő állapotú lakásokban helyezze el. Bár a most módosított rendelet bérleti díjnövekedést jelent, még így is Kispest az alacsony díjkategóriába esik a fővárosban az önkormányzati lakások díjaival.

Lényeges változás, hogy a szociális lakbér kategóriában, a bérlő és a vele egy háztartásban élők jövedelmi viszonyára való tekintettek, a rendelet két kategóriát (szociális 1. és szociális 2.) különböztet meg, így a fizetendő bérleti díjat is két sávban határozzák meg – összegzi az irodavezető. Annak érdekében, hogy a bérlők jövedelmi és szociális helyzete egyedileg is befolyásolja a bérleti díjak mértékét, ezért az illetékes bizottsághoz kérelem alapján egyedi méltányosságot is adhat, ezzel segítve a bérlők helyzetét.

A változások miatt a hivatal munkatársainak és a bérlőknek, legyenek szociális alapú, illetve költségelven bérlői az ingatlannak, lesz néhány fontos feladata az elkövetkezendőkben – hangsúlyozza az irodavezető. Az önkormányzat honlapján megtalálható kérelmeket, vagyon és keresetigazolásokat, kitöltés után, február 27-ig kell az önkormányzathoz eljuttatni! A felmerülő kérdésekre a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda munkatársai válaszolnak akár személyesen a Városházán (III. emelet 105.szoba), akár telefonos is (06-1-347-4593, 06-1-347-4913). (https://uj.kispest.hu/images/fajlok/felhivas_kozlemeny/2017/lakber/lakber-tajekoztato-szocialis20170127.pdf )

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.