2020. máj. 28., csütörtök, Emil és Csanád

Vállalkozók találkozója harmadszor a KMO-ban

Kispest
2017. február 17. péntek Írta: Csizmadia Viola

Immár harmadik alkalommal rendezte meg a Kispesti Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Gazdasági Szolgáltatások tagozata, a BKIK XIX. kerületi Tagcsoportja támogatásával a Kispesti Munkásotthon a Kispesti Üzleti Találkozót. A vállalkozók találkozója holnap este a Kispesti Jótékonysági Bállal zárul.

Az idén a Vállalkozás- és intézményfejlesztés a gyakorlatban címet viselő tematikus vállalkozói szakmai nap alkalmat ad ismét arra, hogy a Kispesten, a fővárosban és vonzáskörzetében tevékenykedő vállalkozások és intézmények vezetői, munkatársai találkozhassanak, kötetlen formában is tapasztalatokat cserélhessenek. A KMO az elkövetkező években is vállalja a házigazda és a mentor szerepét – mondta köszöntőjében Gábor Ilona, a KMO igazgatója, három évvel ezelőtt aktív kezdeményezője volt az első üzleti nap megszervezésének. Ez alkalommal Gábor Ilona megemlékezett a napokban elhunyt Konkoly Kálmánról, akinek kezdetek óta elévülhetetlen érdemei vannak, mert segítette, támogatta a rendezvényt, sőt a mostani találkozó szervezését is vele együtt kezdték el.

A házigazda Kispesti Önkormányzat nevében az előadások sorát levezető Vinczek György alpolgármester szerint megkülönböztetett figyelem jár a közös programért a támogatóknak, és biztatta a helyi vállalkozókat, hogy ismerjék meg a helyi önkormányzat városfejlesztési terveit, mondjanak véleményt azokról, és bátran szóljanak bele a kerület életébe.

Az előadások sorát Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője, közgazdász nyitotta, aki „Ki fizeti a révészt?” című eladásában arról beszélt, hogy a kormány legújabb gazdasági intézkedéseinek ( minimálbér-emelés) árát a helyi kisvállalkozások fizetik meg. Burány Sándor hosszabban beszélt arról, hogy mivel ma Magyarországon a minimálbérből nem lehet megélni, míg tőlünk nyugatabbra, ha szerényen is, de ebből biztosítva van a megélhetést, így megkezdődik, esetleg fel is gyorsul majd a magyarok elvándorlása. Ma már nem csak szubjektív életérzés, hanem statisztikai tény, hogy a minimálbér nem éri el Központi Statisztikai Hivatal által kiszámolt létminimumot, azaz a megélhetéshez nem elegendő – hangsúlyozta. Az is tény, tette hozzá, hogy mostani minimálbér-emelés és a hozzá tartozó járulékterhek a hazai kkv-k számára megterhelőek, és az Unió más országaihoz képest is szokatlanul és meglepően magasak.

Páricsi Zoltán, a BKIK szakembere az adó jogszabályok változásairól a vendéglátásban furcsaságairól beszélt a hallgatóságnak. Mondandójának lényegében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vendéglátás áfaváltozásai, a közhiedelemmel ellentétben csak a szolgáltatást is nyújtó, helyben fogyasztást asztal mellett biztosító vállalkozásokat érinti kedvezően, a gyors-, kézben elvívős étkeztetést nem.

Élénk érdeklődés kísérte Ódor Ervinné rövid előadását, aki a BKIK szakembereként az első benyomás, a vizuális összkép, önimázs fontosságáról, a tárgyalási technikákról, a folyamatos önkontrollról, a testbeszédről beszélt a vállalkozásoknál. A munka eszköze magam vagyok – összegezte előadásának lényegét.

Egy igazán érdekes és egyedülálló vállalkozásba engedett rövid betekintést Szilágyi Gergely, a Redinner ügyvezető igazgatója. A Redinner egy olyan új platform, ami úgy kapcsolja össze a fogyasztót és a közelben lévő éttermeket, hogy azzal mindkét fél jól jár. Folyamatosan frissülnek az ajánlatai, és mindig figyelembe veszi, hogy a fogyasztó éppen hol van. A vállalkozáslényege, hogy a nap végén az étteremben megmaradt ételt gazdaságosan még az utolsó pillanatban is kedvezményes értékesítse, ezzel is a veszteséget csökkentse.

Korczyl Kinga, nemzetközi fejlesztési és kiválasztási szakértő az AVIS, a Mercedes-Benz és a G4S csúcsvezetőinek példáin mutatta be azokat a technikákat, amellyel a munkatársak motiváltságát lehet növelni a mindennapokban.

Az előadások sorát Csapó György, a BKIK alelnökének tájékoztatója zárta, aki azt is megmutatta a jelenlévőknek, hogy a közösségi oldalon a kkv-nak, miként lehet egyik napról a másikra hatékonyan elérni az üzleti partnereket.

A délelőtt programot a szakmai napon résztvevő kisvállalkozások színes és spontán bemutatkozásai zárták.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.