2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Furcsa békétlenség

Kispest
2017. március 07. kedd Írta: a Szerk.

Sokak örömére március első napján megkezdődött az építkezés a Kossuth téri piac mögötti téren, az alkalmi parkoló helyén. Felszámolják végre azt az áldatlan állapotot, amelyre évek óta sokat panaszkodnak a kispestiek. De ahogy az már minálunk szokás, az örömbe üröm is vegyül. Furcsa békétlenség ez.

Az aznapi sajtónak meghirdetett tájékoztatóra összeverbuválódott piaci árusok és környékbéliek megpróbálnak még ellenállni az építkezésnek. Az árusok az építkezés alatti forgalomcsökkenésre hivatkoznak, a lakók a hajléktalanoktól, kosárlabdázó vagy bandázó fiataloktól féltik nyugalmukat, néhányan azt kifogásolják, hogy nem tudtak a tervekről.

A polgármester és a projekt levezénylésével megbízott szakember a bekiabálások ellenére állják a sarat. A képviselő-testület fideszes tagjai a háttérből szemlélődnek. Furcsa ez a távolságtartás a most ellenzékben lévő fideszes önkormányzati képviselőktől, hiszen néhány évvel ezelőtt, amikor még a kispesti képviselő-testületben ők voltak politikai többségben és önkormányzati választásokra készült az ország, Ékes Gábor alpolgármesterként és Lazányi Ferenc önkormányzati képviselő nem győzött büszkélkedni egy, a Bálnában tartott projektbemutató kiállításon azzal, hogy a kispestiek a fővárosi önkormányzat pályázatán nyertek a terület rehabilitációjára, és hogy milyen szuper tervek készültek a poros, murvás, összevissza parkoló helyére. Mintha mostanság már nem szeretnék annyira a projektet, a korábbi alpolgármester ki se jött a térre, mint ahogy a pályázat idején a kerületi polgármesteri székre avanzsáló, manapság városfejlesztési tanácsnoka, Dódity Gabriella sem. Aki most is karba tett kézzel nézi, kicsit sem lobbizik azért, hogy más, kormánybarát kerületek, például a III., ahol majd 5 milliárd jut a békásmegyeri piac és vásárcsarnok átépítésére, vagy Újpesten, ahol már félig kész a piacmostrum, minden bizonnyal hasonló költségen, Kispest is átépíthesse végre lelakott kis piacát. Inkább használja a piacosokat saját politikai céljaira, és fogadatlan prókátorként egyetértőn bólogat, az interneten posztol a panaszáradat hallatán, és eszébe sem jut, hogy az elmúlt években, a képviselő-testületben meglévő politikai többségükkel dönthettek volna a piac mielőbbi átépítéséről.

A beizzított, vélhetően a háttérből is irányított indulatok a találkozó végére átmenetileg elcsitultak, hiszen a tervek 2014 óta ismertek, több alkalommal hírellte a helyi média, a pályázat szinte minden fázisáról készültek beszámolók, erre már nem lehet hivatkozni.

A társasház és a piaci árusok képviselői is ismerték mi készül itt, nem árult zsákbamacskát az önkormányzat, volt idő tehát ellenvéleményt megfogalmazni, javaslatot tenni, a tervek készen, az építkezés megkezdődött.

De azért mégis… Hangoskodnak, vitatkoznak egy kicsit, kiengedik a gőzt, és meglehet, hogy elsősorban nem is a bódéváros helyére most épülő parkolóra, új közösségi térre haragszanak, hanem sok minden másra.

Furcsa békétlenség ez.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.