2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Szűrőprogram a lakótelepen

Kispest
2017. március 27. hétfő Írta: Csizmadia Viola

A számtalan érdeklődőn túl 132 kispestit vizsgáltak meg az egészségnapon az Élmunkás-lakótelepen a szakemberek. A szűrőkamion az európai uniós támogatású országos Egészségvédelmi Szűrőprogram keretében érkezett Kispestre.

Főképp a környék, a Kertváros lakosságát várta 34 féle ingyenes szűrővizsgálattal az egészségkamion: többek között testtömeg-analízis, vércukor-mérés, táplálkozási tanácsadás, szív- és érrendszeri, valamint látás- és hallásvizsgálat szerepelt a lehetőségek között.

A programra kilátogató Gajda Péter polgármester örömmel üdvözölte képviselőtársa, Varga Attila kezdeményezését, hiszen az egészségmegőrzés, a betegségek időben való felismerése, elengedhetetlenül fontos a teljes gyógyuláshoz. Az önkormányzat azért is támogatja évente több alkalommal az ilyen, és ehhez hasonló a programokat.

Az egészségnap főszervezőjétől, Varga Attila elmondta, hogy a kertvárosiak pozitív visszajelzései alapján kezdték szervezni a programot együtt a Kispesti Diabétesz és Egészségklubbal, az önkormányzat támogatásával. Az önkormányzati képviselő elmondta, a vizsgálatok eredményeit az Információs Prevenciós csomaggal együtt mindenki kézhez kapta a szűrés után, ezekkel – ha szükséges – tovább lehet menni a házorvoshoz vagy a szakorvoshoz. A szűrőkamion az európai uniós támogatású országos Egészségvédelmi Szűrőprogram keretében érkezett Kispestre. A 2010-ben indult és 2020-ig tartó programban eddig 5 millió vizsgálatot végeztek el, csaknem 400 ezer ember vett részt benne.

Huszák János, Diabétesz Klub vezetője most is hangsúlyozta, azért kellenek a vizsgálatok, mert fontos, hogy az ember tisztában legyen szervezete állapotával, és ha valami probléma van, az minél hamarabb kiderüljön és kezelni lehessen.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.