2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Nyugodtan alszik, Elnök úr?

Kispest
2017. április 11. kedd Írta: a Szerk.

 

 


 

Ez a hajó (is) elment… A feladat teljesítve. Áder János jó káder módjára aláírta a felsőoktatás törvény módosítását, ahogy a köznyelv ismer CEU-törvényt, a Lex-CEU-t. Ádernek soha vissza nem térő történelmi esélye volt arra, hogy legalább most az egyszer bebizonyítsa, az elkövetkező öt esztendőben, lesz, ami lesz mégiscsak ő lesz végre a törvényesség őre. De nem tette meg. És még azt sem, hogy legalább Alkotmánybírósághoz küldje felülvizsgálatra a törvényjavaslatot, ezzel is legalább önmagáról áthárítva a felelősséget. Ezzel szemben jó szolga módjára bokázott egyet, és aláírt. (Fotó: Index)

Pedig Ádernek most már nem volt mit veszítenie: bármit tesz, öt éven át ő a köztársasági elnök, akinek a szolgálati idő múltával is jár a sarzsi, a rang, a fizetés. Nem lesznek kenyér- és lakhatási gondjai. Áder mégsem tudott, akart átlépni önmaga korlátain és pártjának elvárásaink, hű katonaként cselekedett, nem ment szembe a Fidesszel. Tette ezt annak ellenére, hogy saját gyereke is egy olyan „bűnös külföldi egyetemen” tanul Londonban, mint a CEU, nem kis pénzért. És mint ahogy a 444.hu kiszúrta, ráadásul a Richmond University is kiállt a CEU mellett. A Richmond ugyanis tagja az Association of American International Colleges and Universities szervezetnek, és ez a szervezet is rajta van a CEU listáján a mellettük kiállók között.

De Áder attól a nyolcvanezres tömegtől sem tért észhez, nem gondolkodott el, amely az törvényaláírást megelőző napon hömpölygött Budapest utcáin, és követelte „Ne írd alá, János!”. Ugyanígy hatástalanok maradtak a tudódok, a rektorok, jogvédők érvei, a nemzetközi sajtóvisszhang is. Sokan, sokáig bíztak abban, hogy mégiscsak megjön a köztársasági elnök józan esze, hiába. Áder a törvény aláírásával kiprovokálta, hogy spontán tüntetés szerveződjön a Sándor palota elé, és Orbán Viktorról és kormányáról, a Fidesz-KDNP többségű országgyűlésről magára rántotta a népharagot. Meglehet, hogy ez volt az igazi cél, hiszen egy év múlva választások jönnek.

Lapzártánkkor még folytatódnak a spontán és a szervezett tüntetések, de most már kiegészülve a civileket ellehetetlenítő törvény-javaslat elleni tiltakozással is.

Hogy mi lesz ebből, ma még nem tudni. Mi csak azt kérdezzük: Nyugodtan alszik, Elnök úr?

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.