2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Újra benépesedett a Vásár tér

Kispest
2017. máj. 07. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

A több mint tíz éve indult kispesti Zöldprogram keretében határoztuk el, hogy a nagyobb kispesti terek, a Kós, a Városház, a Templom után a város kisebb parkjait, játszótereit is felújítjuk, eszközeit korszerűsítjük – mondta Gajda Péter polgármester, amikor Varga Attilával közösen átadták a felújított Vásár teret.

Gajda Péter a parkavatóval egybekötött családi rendezvényen, a Vásári forgatagon emlékeztetett arra, hogy kispesti Vásár tér felújítása része a polgármesteri programnak is, ami ugyan a maga hatezer négyzetméterével igazán nem nevezhető „kisebb” parknak. A tér újrahasznosításáról szóló elképzelések úgynevezett közösségi tervezéssel készültek 2016 januárjában, amikor egy lakossági fórumok, sokan elmondták javaslataikat, majd szeptemberben indultak meg a felújítási munkálatok. A polgármester kiemelte: most az első jelentősebb szakasz ért a végére, amelyre az önkormányzat 28 millió forintot szánt. Gajda Péter elmondta azt is, hogy a közösségi tervezés nagy előnye, hogy a tervezésben résztvevők jobban magukénak érzik az elkészült teret, hiszen az elkészült új parkban megjelennek az ő gondolataik, elképzeléseik is.

Varga Attila először arról beszélt, hogy milyen sokat változott a tér az elmúlt évtizedekben, hiszen 1900-as években még élő állatokat árultak itt, majd a felújítás folytatásáról is tájékoztatta a jelenlévőket. A második szakaszról júniusban kezdődnek meg az egyeztetések, lakossági fórumok. A tervek szerint 2 millió forintot költ az önkormányzat a további fejlesztésekre. Ezek után a tér sarkában közös faültetésre invitálta a tér környékén élőket, akik még emlékeztek a régi Vásár tér hangulatára.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.