2020. június 07., vasárnap, Róbert

Gondolatpárbaj

Kispest
2017. máj. 09. kedd Írta: a Szerk.


Valamikor, nem is olyan régen, az újságírás is még szakmának számított. Ugyanúgy megvoltak a szakmai fogásai, mint a cipőfelsőrész-készítésnek, a krampácsolásnak, az üvegfújásnak, vagy a szabás-varrásnak. Szakmájának elismert, megbízható és hiteles képviselője csak az lehetett, aki a szamárlétrán fokról fokra haladt előre, a mínuszos hírek napi gyártásától a tudósítások, a riportok, interjúk, elemzések felé. A szakma nagy mesterei és talpasai egyaránt komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy szavahihető szakértőktől, informátoroktól kapott értesülésekből faragjanak valódi híreket az olvasóknak, a nézőknek, a hallgatóknak.

Ma az újságírói hitelességet, szakmai tudást, az alany és az állítmány egyeztetését mintha felváltaná a rosszul értelmezett elv- és párthűség, megbízhatóság, a politikai hovatartozás, a mindenáron való nyomulás, és ma bárki nevezheti magát újságírónak, aki megtalálja a klaviatúrán az O-betűt.

„A hír szent, a vélemény szabad” sorvezető mentén újságot írni tanult tollforgatók pedig ámulnak és bámulnak azon, mi mindent hordanak össze a bértollnokok, nem csak az országos médiában, hanem a helyi orgánumokban is. Mintha nem is ugyanabban az országban, városban, kerületben élnénk, ha a különböző lapokat forgatjuk, televíziók adásait nézzük, rádióik híreit hallgatjuk. Mert biztosan hiába keresték a közszolgálati médiában például a húsvét környéki budapesti tüntetéseket akár a Hősök terén, vagy az Oktogonon, a lakájmédiában legfeljebb azt láthatta, hallhatta az ország, hogy voltak néhányan, és ezek a büdös kölykök lezárták az Andrássy utat, aztán meg ittak, buliztak, meg még mi mindent csinálhattak. Mint ahogy a megválasztott új-régi köztársasági elnök esküje alatt a Parlamentben tiltakozásképpen marionett-Áderral bábozó ellenzéki országgyűlési képviselő, Szabó Tímea is kimaradt a hivatalos tudósításokból.

Nem csoda, hogy a Bözsi nénik országszerte körbecsókolgatják a hozzájuk látogatóba érkező aktuális miniszterelnököt, és a közmédiából szerzett információk alapján minden gond és gyanakvás nélkül megeszik a nekik készített hírmaszlagot.

A napokban esküt tevő köztársasági elnök beszédében is eszmélni látszik, már ha ezt nem csak pártkatonaként, taktikai megfontolásból teszi. Beszédében a közélet hangnemének eldurvulását, a politikai ellenfelek médiában való mindenáron való lejáratásának stílusát, tartalmát, az álhírek terjesztését kifogásolja. Nincs ez kicsit későn?

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.