2020. június 07., vasárnap, Róbert

Világításkorszerűsítés az Erkel iskolában

Kispest
2017. máj. 11. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Az önkormányzat megtartotta ígéretét: az iskolák államosítása után is befejezte a már betervezett iskolai beruházást, így korszerű, energiatakarékos LED-es lámpatestek és fénycsövek kerültek a régi, elavult neonvilágítás helyére az Erkel iskolában. Az önkormányzati beruházás 9,5 millió forintba került.

 

Annak ellenére, hogy az állam az iskolák fenntartását és működtetését is átvette, az önkormányzat nem mondott le arról a tervéről, hogy korszerűsítse az iskolákat, a gyerekek, a pedagógusok és a szülők érdekében is. Az iskolai világításkorszerűsítési program keretében most az Erkel iskola került sorra – mondta el Gajda Péter polgármester, aki hozzátette, az önkormányzat iskolatámogatási alapot is létrehozott, amelyből az intézmények igényeik szerint, felújításra, programra vagy más egyébre igényelhetnek támogatást. Ezt a következő tanév szeptemberi megnyitóján szeretnénk majd átadni az iskoláknak. Ugyanakkor a már megkezdett és beígért fejlesztéseket, beruházásokat sem felejti el az önkormányzat: a folytatásban a Pannónia iskola tetőterének beépítése következik, ahol két ütemben hat új tantermet és vizesblokkot alakítanak ki.

Az Erkel iskola világításkorszerűsítési munkálatainak műszaki ellenőri feladatait végző Vaműsz igazgatója, Kránitz Krisztián elmondta, a felújítás során összesen mintegy 260 lámpatestet és fénycsövet, valamint több mint 80 kapcsolót cserélt a kivitelező. Az igazgató szerint az új LED-es világítással egy év alatt mintegy 40 százalékos energiamegtakarítás várható, így közel 5 évem belül megtérülhet a beruházás költsége. Azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint a nyári szünetben az udvart is felújítják az Erkelben.

Az országosan is példaértékű iskolai világításkorszerűsítési program, amelynek idei állomása volt az Erkel, 2014-ben kezdődött a Bolyai iskola tormatermével (2 millió forint). A következő évben a Puskás, az Eötvös és a Vass iskolák tornatermei (3,5-3,5 millió forint) következtek, valamint a Gábor iskola tantermi és folyosói világítását cserélték újra (3 millió forint). Tavaly a Bolyai iskolában a teljes világítás korszerűsítését végezték el (17,5 millió forint).

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.