2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Ünnepi testületi ülés a KMO-ban

Kispest
2017. június 09. péntek Írta: Csizmadia Viola

Mint minden évben ilyenkor Kispest új díszpolgárát köszöntik, és a városünnep alkalmából elismeréseket adnak át azoknak, akik az elmúlt időszakban tevékenyen részt vettek a város életében. A képviselő-testület döntése alapján idén Szilágyi Mihályné Katona Olga táncművész, táncpedagógus kapta a Kispest Díszpolgára címet. Ezen kívül tízen Kispestért Díjat, tizenöten Dicsérő Oklevelet, nyolcan pedagógus kitüntetést, egy civil szervezet pedig Kispestért Oklevelet vehetett át a KMO Művelődési Házban rendezett ünnepségen.

Az ünnepi testületi ülés elején a résztvevők egy perces néma felállással adóztak a napokban elhunyt két kispesti díszpolgár, Jókai Anna és Széll Búcsú emlékének.

Gajda Péter polgármester köszöntőjében Kispest várossá nyilvánításának 146. évfordulón arról beszélt, hogy ilyenkor mindig azokat a kispestieket köszöntjük, akik szívükön viselték, viselik városuk jelenét és jövőjét. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor voltak komoly fejlődést hozó évek, míg más időszakokban nehezebben haladt a város fejlődése előre. De mindig voltak olyan kispestiek, legyenek orvosok, pedagógusok, köztisztviselők, vagy kétkezi munkások, akik kiálltak a közjóért, a városért és tudásuk legjavát adták a fejlődésért. Közös összefogással pedig mindig túl tudtunk lendülni a nehézségeken – hangsúlyozta. Gajda Péter beszédében hosszasan sorolta azokat, a mostanában sokszor bizony külső források nélkül megvalósuló eredményeket, beruházásokat, fejlesztéseket, amelyeknek közösen lehetett örülni a közelmúltban.

Az ünnepi műsorok nyitányaként Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának tagja Szép Ernő Imádság című művét, majd egy ismeretlen grúz szerző Az ember című verset, illetve Örkény István egyik egyperces novelláját adta elő.

A képviselő-testület döntése értelmében a díjkiosztón elsőként a polgármester, valamint Burány Sándor és Hiller István (az országgyűlés alelnöke) Kispest országgyűlési képviselői Kispest Díszpolgára címet adtak át Szilágyi Mihályné Katona Olga táncművésznek, táncpedagógusnak.

Az Obsitos Fúvószenekar, karnagy Fejes István, műsora után, amelyben felcsendültek az ismert dallamok Erkel Ferenc műveiből, valamint Bihari Jánostól, a Kispestért Díjak átadására került sor. Gajda Péter polgármester, dr. Béja Júlianna jegyző és Vinczek György alpolgármester közösen átadták a díjat Bányai Ferencnek, a Kispest Önkormányzata Vagyonkezelő Műszaki Szervezetének csoportvezetőjének, Bertók Zoltánnénak, a Kispesti Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási és Szociális Iroda tanügyi főtanácsosának, dr. Boros Gábornénak, a Kispesti Nevelési Tanácsadó nyugalmazott vezetőjének, Buza Róbert Mihálynénak, a Kispesti MESE-VÁR Óvoda óvodapedagógusának, Ferenczi János r. századosnak, a BRFK XIX. ker. Rendőrkapitányság Őr- és Kísérőszolgálati Alosztálya vezetőjének, Huszár Erzsébetnek, a Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja elnökének (kitüntetését betegsége miatt lánya vette át), Lisznyai Pálnénak, a Wekerlei Tipegők Bölcsőde kisgyermeknevelőjének, Dr. Szeghalmi Lajosnak, a Kispesti Egészségügyi Intézet háziorvosának, a háziorvosok kollegiális vezetőjének, Tóth Tibornak, tűz-és munkavédelmi szaktanácsadónak, környezetvédelmi szakértőnek, Vargáné Vankó Katalinnak, a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola tanítójának.

Az Obsitos Fúvószenekar műsorának második részében Johannes Brahms és Johann Strauss műveket játszott.

A rövid műsor után a polgármester és a jegyző Dicsérő Okleveleket adott át Abuné Grasselli Editnek, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár könyvtárosának, Alexa Lászlónénak, a Kispesti Polgármesteri Hivatal pénzügyi ügyintézőjének, Dávid Gábornénak, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár információs munkatársának, Fodorné Balla Máriának, a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola intézményvezető-helyettesének, Győrffy-Almási Editnek, a Kispesti Polgármesteri Hivatal Kispesti Rendészeti Központ irodavezető-helyettesének, Hegedűsné Vincze Líviának, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat szociális gondozójának, Kardos Katalinnak, a Kispesti Egyesített Bölcsődék szaktanácsadójának, Kernné Nagy Erzsébetnek, a Kispesti Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési és beruházási iroda ügyintézőjének, Köves-Merczel Anitának, a Kispesti Polgármesteri Hivatal tanügyi ügyintézőjének, Mikusik Ferencnének, a Kispesti Arany Óvoda dajkájának, Ostrowskiné Papp Évának, a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola tanítójának, Schehl Erzsébetnek, a Kispesti Kós Károly Általános Iskola tanítójának, Szabó Ágnesnek, a Kispesti Bolyai János Általános Iskola magyar-média-erkölcstan szakos tanárának, Szabó Kálmánnak, a Kispesti Polgármesteri Hivatal hatósági ellenőrének, Dr. Tamás Györgynek, a Kispesti Egészségügyi Intézet Urológiai Osztálya rendelésvezető főorvosának.

A következő kitüntetések átadása előtt a hagyományoknak megfelelően egy kispesti diák is köszöntötte az ünnepelteket. Ella Márk, a Kispesti Kinder Tojás fesztivál döntőse, a Mágnes Színház tagja, Arany János, A tudós macskája című verset mondta el minden résztvevő nagy örömére.

A ceremónia utolsó részében Gajda Péter polgármester és Szujkó Szilvia, a Közművelődési Bizottság elnöke azoknak a kispesti nevelési-oktatási intézményekben dolgozó közalkalmazottak adott át elismerést, akiknek feladata a gyermekekkel való közvetlen foglalkozás, és a pedagógiai-szakmai szolgáltatások ellátása, illetve a speciális nevelési igényű tanulók együttnevelése.

Elismerő Oklevél Kiemelkedő Pedagógiai Tevékenységért elismerésben részesül Finta Gábor, a Kispesti Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusa, történelemtanár, valamint Koch Katalin, a Kispesti Pannónia Általános Iskola tanítója.

Kispest Gyermekeiért Elismerő Oklevélben részesült Gratzer Károlyné, a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola tanítója és Hüttner Szilvia, a Kispesti Bolyai János Általános Iskola könyvtáros-tanára.

Együttnevelő Pedagógus Elismerő Oklevélben részesült Seres Tiborné, a Kispesti Arany Óvoda óvodapedagógusa, valamint Takácsné Repka Ildikó, a Kispesti Árnyas Óvoda óvodapedagógusa.

Polgármesteri Dicsérő Oklevél Kiemelkedő Pedagógiai Tevékenységért elismerésben részesült Jedlóczki Erika Berta, a Kispesti Kós Károly Általános Iskola tanítója és Tomasovszkyné Somogyi Ágnes, a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola matematika- és technikatanára.

Az ünnepi testületi-ülés végén a Kispestért Oklevélben részesült a Misszió Alapítvány „Micva Ház” „Jótett” munkatársai, amely elismerést a polgármester, Szujkó Szilvia és Vinczek György alpolgármester adtak át.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.