2020. június 03., szerda, Klotild és Cecília

Tanulmányi kirándulás a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban

Kispest
2017. június 21. szerda Írta: Csizmadia Viola

 


Kispest határában, a XVIII. kerületben a Besence utca elején tavaly nyílt meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF Zrt.) új hulladékudvara és Szemléletformáló és Újrahasználati Központja (SZÚK). A Kispesti Városháza munkatársai, Vinczek György alpolgármester vezetésével látogatást tett a központban.

 

Mivel az létesítmény sokkal több, mint egyszerű hulladékudvar, lomraktár, hiszen komoly szemléletformáló és oktatómunka is folyik, ezért a tanulmányi kiránduláson résztvevők, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum igazgatója, Tichy Judit, a Zöldprogram Iroda vezetője és Brázainé Bierbauer Tácia, az iroda munkatársa és Nagy Endre, a Sajtó-kommunikációs és Rendezvényszervező csoport vezetője javasolják a kispestieknek, az iskolásoknak, óvodásoknak, mielőbb látogassanak el mielőbb a SZÚK-ba.

Sámson László, az FKF Zrt. hulladékkezelési igazgatója tájékoztatójából megtudhattuk, hogy Budapesten két SZÚK üzemel, egyik – a nagyobb, amelyikben bővebbek a hulladékudvari funkciók – a XV. kerületi Károlyi Sándor utcában, a másik a XVIII. kerületi Besence utcában. Mindkettő európai uniós forrásból valósult meg. A központok célja, hogy a hulladék szelektív gyűjtése, újrahasznosításra való átadása és a már nem használt tárgyak újrahasználatának biztosítása mellett lehetővé tegyék szemléletformáló előadások, foglalkozások, interaktív tanórák megtartását. Ezért három funkciót fognak össze: a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarba (ilyen jelenleg 17 üzemel Budapesten) minden olyan háztartásban keletkező hulladék bevihető, amit nem lehet sem a kukákba, sem a szelektív tartályokba dobni; az újrahasználati központba a feleslegessé vált, de mások számára még használható tárgyait, bútorait, könyveit viheti be a lakosság; a szemléletformáló oktatóterem és tanösvény a környezettudatosságra nevelést szolgálja. Folyamatosan nő a hulladékudvarba beszállító környezettudatos lakosok száma, de egyre többen hozzák be feleslegessé vált – ám még használható – bútoraikat, könyveiket, különböző használati tárgyaikat is.

Tóthné Bodó Krisztina edukációs főmunkatárs elmondta, az életkori sajátosságokat figyelembe véve óvodás és iskolás csoportoknak tartanak szemléletformáló előadásokat és foglalkozásokat, amelyeken mintahulladékkal begyakorolják a helyes hulladékkezelést.

Palásti László hulladékkezelési osztályvezető arról beszélt, hogy azok, akik igazolni tudják, hogy budapesti lakosok és közszolgáltatási díjat fizetnek, ingyenesen hozhatják a hulladékudvarba többek között a papírt, a működésképtelen kisebb elektronikai cikkeket, az akkumulátorokat és elemeket, a kiégett izzókat, az üvegeket, az elhasznált sütőolajat, a tönkrement bútorokat és a műanyag palackokat, igazolás híján viszont ezért a szolgáltatásért fizetni kell. A Besence utcai központban nem fogadnak például televíziót, mosógépet, vegyi anyagokat, ezeket a tervek szerint később az Ipacsfa utcai telephelyre kerülhetnek, ha majd ott is elkészül a hulladékudvar. Hozzátette, az újrahasználati központban olyan tárgyakat vesznek át, amelyeket más azonnal használhat. A behozott tárgy – amelynek felajánlásáról nyilatkozni kell – egy adatbázisba kerül, és regisztrációt követően bárki elviheti minimális tárolási díj ellenében.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központokról az www.fkf.hu honlapon találhatók információk.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.