2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Emléktábla a szegények orvosának

Kispest
2017. július 01. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

Dr. Jahn Ferenc új emléktáblájának avatásával kezdődött az a megemlékezéssorozat, amelyen a szegények orvosára, valamint a Kispesti Újtemető izraelita parcellájában főhajtással, a Nagyboldogasszony templomban pedig szentmisével emlékeztek az 1944. június 30-án Kispestről elhurcolt zsidó és cigány áldozatokra a kerületi gyásznapon (június 30.).

 

Emlékezésre gyűltek össze sokan – köztük Vinczek György alpolgármester, Teknős Ferenc önkormányzati képviselő, Neumann Éva holokauszt-túlélő, Jahn Ágnes és fia, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöke, Chwala Tibor, a kispesti MEASZ korábbi és Fóris István, a szervezet jelenlegi elnöke, Szonderik Gyula, a kerületi MEASZ titkára, Losó Györgyné, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület (ROMFEL) elnöke és Iványi Miklós, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkésze – dr. Jahn Ferenc új emléktáblájának újbóli avatóján a róla elnevezett utcában működő fővárosi Rehabilitációs Centrum előtt.

Vinczek György beszédében elmondta, hogy a régi emléktábla az Ady Endre út és a Jahn Ferenc utca sarkán álló ház falán volt, ám lekerült onnan, amikor az épületet felújították. Visszatenni nem lehetett, ezért az új táblának, amely magánszemélyek adakozásából készült, itt a Rehabilitációs Centrum homlokzati falán találtak méltó helyet. A régi emléktábla pedig a Kispesti Helytörténeti Gyűjteménybe kerül. Az emléktábla ügyében kiemelte az alpolgármester a kispesti MEASZ szerepét, amely évtizedek óta ápolja a szegények orvosának emlékét. Vinczek György kitért a Jahn által 1937-ben szervezett szociográfiai kiállításra, amely a szegények életét is bemutatta, majd úgy fogalmazott, az egykori kispesti képviselő, a politikai üldözések után koncentrációs táborba hurcolt és 1945-ben Dachauban elhunyt, 2000-ben posztumusz díszpolgári címet kapott Jahn Ferenc élete politikusként, orvosként és antifasiszta ellenállóként is példamutató volt.

Jahn Ágnes, aki 10 éves volt, amikor édesapja meghalt, megköszönte az önkormányzatnak, a kispesti MEASZ-nak és a ROMFEL-nek az emléktábla-avatót és azt, hogy minden évben jelen vannak apja szobrának megkoszorúzásán a Kispesti Egészségügyi Intézetben. Példamutatónak nevezte, ahogy az önkormányzat törődik értékeivel, hagyományaival. Külön hangsúlyozta az 1937-es szociográfiai kiállítás jelentőségét, amely ráirányította a figyelmet a városkutatás fontosságára.

Az emléktáblán Jahn Ágnes és fia, egyesületeik nevében Szonderik Gyula és Losó Györgyné, az önkormányzat képviseletében Vinczek György és Teknős Ferenc helyezték el koszorúikat.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.