2020. június 07., vasárnap, Róbert

Az államalapítás ünnepe Kispesten

Kispest
2017. augusztus 21. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékezett az önkormányzat a magyar állam alapítására augusztus 20-án a József Attila utcai Nyugdíjasházban. A nemzeti ünnep előestéjén a Kispesti Ady Endre Általános Iskola diákjai adták elő az István, a király rockoperát a Városháza téren.

Ünnepi beszédében dr. Hiller István, Kispest és Pesterzsébet országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke méltatta államalapító királyunk munkásságát és örökségét. Mint fogalmazott: „Érdemes és érdekes nyomon követni a nemzedékeken, évszázadokon átívelő folyamatokat, s fel kell vetni olyan kérdéseket, amelyek István megkoronázása után 1017 évvel, a mostani nemzedékek számára is gondolatébresztők és fontosak. Hiszen egyáltalán nem magától értetődő, hogy Európa közepén egy nép állammá alakult, és ez az állam immár folyamatosan több mint ezer esztendeje létezik. A Szent István által alapított állam az 1526-os mohácsi ütközetben elszenvedett hatalmas veszteségek ellenére is tovább élt: azok a közigazgatási egységek, amelyeket felállított, olyan életképesnek, erősnek és határozottan megszervezettnek bizonyultak, hogy az állam a török hódoltság alatt sem tört meg, nem omlott össze, nem tűnt el, nem maradt krónikák lapjain. Szent István nem egyszerűen államot alapított, hanem évszázadokon, sőt immár évezreden túlmenő maradandót alkotott, s mindannyian büszkék lehetünk arra, amit az akkori vezető garnitúrával együtt képes volt megszervezni, megvalósítani és továbbadni” – hangsúlyozta Hiller István.

Kispest országgyűlési képviselője a jelenre fókuszálva arról beszélt: „Bármilyen korban – a múltban, a közelmúltban vagy éppen a jelenben – téved, aki azt gondolja, hogy az államot egyetlen társaság, ember vagy környezet testesíti meg. Mi, magyarok mindannyian az állam részei vagyunk jogokkal és kötelezettségekkel. Kötelezettségekkel, amelyeket a közösség iránt vállaltunk, és jogokkal, amelyeket évszázadok alatt kivívtunk magunknak. Aki azt gondolja – legyen az egyén, garnitúra vagy környezet –, hogy ő az, aki megtestesíti a Szent István által lerakott állam jelenét vagy éppen jövőjét, téved és bukni fog. Csak azok a nemzedékek méltók Szent István örökségéhez, amelyek megértették, hogy az örökség nem egyszerűen valaminek a konzerválása, hanem egyik oldalról a hagyomány őrzése, a másik oldalról az új hozzáadása. Ez a Szent István-i intelem 2017 Magyarországán: figyelj a hagyományokra, de légy kész az újra, őrizd a tradíciót, de legyél bátor és nyitott az innovációra. A valós örökség az általunk is megtestesített állam, amelyet Szent István hozott létre, amelyet a későbbiek során kitűnő nemzedékek gyarapítottak, és amelyet őrizni, az újat hozzátenni nekünk kötelességünk. Szent István keretet biztosított a következő nemzedékek számára egy biztonságos és boldog élethez. Azt kívánom innen, Kispestről minden magyarnak, a környezetünkben és szerte a világban, hogy Szent István ünnepén értse ezt a nagyszerű tettet, ünnepelje a magyar államiságot, s tudja, hogy a hagyomány őrzése és az újra való nyitottság az igazi örökség” – zárta beszédét Hiller István.

Az ünnepség folytatásában Ivancsics Ilona és színtársai, Márton Fruzsina és Kurkó József zenés irodalmi összeállítását tekinthette meg a közönség.

A program zárásaként az önkormányzat vezetői, a pártok, az egyházak, az intézmények és a civilszervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait Szent István szobránál a Nyugdíjasház kertjében. Az önkormányzat nevében Vinczek György, Rátkay Andrea és Kertész Csaba alpolgármesterek koszorúztak. Koszorút helyezett el dr. Hiller István országgyűlési képviselő, dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja, a kerületi kormányhivatal képviseletében dr. Király Beatrix megbízott hivatalvezető és dr. Kalmárné dr. Rumi Beáta osztályvezető.

A pártok nevében a Demokratikus Koalíció Kispesti Szervezete, az Együtt – a Korszakváltók Pártja Kispesti Szervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kispesti Szervezete, a Kereszténydemokrata Néppárt Kispesti Szervezete, a Kispesti Önkormányzat Fidesz–KDNP frakciója, az MSZP Kispesti Szervezete; az egyházak nevében a Kispest Központi Református Egyházközség és Szőlőskert Református Óvoda, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301-es Kazinczy Cserkészcsapat; az intézmények és társadalmi szervezetek nevében a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ), a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola, a Kispesti Jobbik Ifjúsági Tagozata, a Kispesti Kertbarát Klub, a Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete (KINYE), a Kispesti Társaskör Egyesület, a Kispesti Véradók Egyesülete, a Kispesti 56-os Szövetség, a Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

A nemzeti ünnep előestéjén a Kispesti Ady Endre Általános Iskola diákjai adták elő Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának rövidített változatát a Városház téren. Az ifjú művészeket, az őket felkészítő pedagógusokat, szüleiket és a nézőket az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester köszöntötte. Az előadás 2016-ban különdíjat kapott a KMO által rendezett Kinder Tojás Fesztiválon, bemutatásában Neuwirth Annamária, a Bihari János Táncegyüttes művészeti vezetője és Kántorné Orosz Mária énektanár segítette a kórust és az iskola néptáncosait.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.