2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Látványos felújítás a Bokréta bölcsődében

Kispest
2017. szeptember 07. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

 


A nyár végi határidőre elkészült és jelentős változásokat hozott az intézményfelújítás a Bokréta bölcsődében. Megújult a fűtési rendszer, kicserélték a burkolatokat, és két vizesblokk teljes felújítására is sor került – tudtuk meg Korcsmáros Marianntól, a tagintézmény vezetőjétől, aki Gajda Péter polgármesterrel és Kránitz Krisztiánnal, a Vaműsz igazgatójával közösen nézték meg a változásokat.

 

Az önkormányzat intézmény-felújítási programja keretében összesen mintegy 1,5 milliárd forintot, évente 500-500 ezer forintot fordíthat a kerület három év alatt az iskolák államosítása után megmaradt intézményeinek felújítására. Ez azért nagyon fontos, mert a kerületi intézmények többsége, így a Bokréta bölcsőde is már harminc-negyven éves, vagy annál idősebb, így rájuk fér egy-egy nagyobb korszerűsítés – mondta Gajda Péter polgármester, aki kérdésünkre elmondta, hogy a Vaműsz szakemberei korábban már felmérték valamennyi kispesti intézmény, akkor még az iskolák is az önkormányzathoz tartoztak, műszaki állapotát, és annak megfelelően, igény szerint folyik a felújítás az elkövetkező években. Bár már az iskolák fenntartása nem az önkormányzat feladata, de a beígért bővítéseket, felújításokat a kerület még teljesíti, így például a Pannónia iskola tanterembővítését. De várhatóan a Bokréta bölcsődében is folytatódik majd a felújítás az elkövetkező években, hiszen az épület világítására is rá fér már a korszerűsítés – tette hozzá a polgármester.

Korcsmáros Mariann tájékoztatása szerint a jövőre negyvenéves, 72 kisgyermek gondozását végző intézményre, ahol most a beszoktatás zajlik, hiszen a nagyobb gyerekek szeptembertől óvodába mentek, most rá sem lehet ismerni, mert látványos változások történtek a nyár végi felújításkor. Mint megtudtuk, felújítás hat hetéből csupán két hétig üzemelt a bölcsőde, a munkálatok zömét a nyári zárásra időzítették.

A bölcsőde felújításának leglátványosabb eleme, a két vizesblokk, valamit a közlekedő-folyosók felújítása volt – meséli Kránitz Krisztán. A korszerűsítés legjelentősebb része a 66 radiátor és az oldalági fűtésvezetékek részleges cseréje, amely mintegy 10 millió forintba kerül. Négy csoportszobában, az irodákban és a vasalószobában – összesen 410 négyzetméteren – a PVC-burkolatot, a közlekedőfolyosókon, a bejárat előterében és a mosókonyhában – a 260 négyzetméternyi kerámiaburkolatot cserélik ki, az alattuk levő vezetékekkel, közmű-csatlakozásokkal együtt. Ennek költsége 6 millió forint. Két, a csoportszobákhoz tartozó vizesblokk teljes gépészeti és építészeti felújítását is elvégzik a burkolatok alatti vezetékekkel együtt. Ez a munka 8,9 millió forintba kerül. A bölcsőde udvarán nyolc kiszáradt fát is ki kellett vágni, négy ifjításon esett át, és 10 köbméter darált zöldhulladékot is elszállítottak.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.