2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Baj van a Kréta körül?

Kispest
2017. október 01. vasárnap Írta: Prusinszki István

 

Már eltelt egy hónap az új tanévből, mégis ezer sebből vérzik a központilag újonnan bevezetett Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, népszerű nevén, a Kréta. Kispesti pedagógusok és szülők is folyamatosan panaszkodnak az elektronikus naplóban tapasztalt problémákra, amelyek egy részét a mai napig nem sikerült még orvosolni.

Az iskolák számára ingyenes Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert, azaz a Krétát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – mai nevén Klebelsberg Központ – két évvel ezelőtti megbízására az E-KRETA Zrt. kezdte el fejleszteni, és 2016 nyarán vezették be a Klebelsberg Központ által fenntartott intézményekben. Ennek a hivatalos indoklása az volt, hogy olyan új felületet kívántak létrehozni, amelyen keresztül kényelmesebbé és pontosabbá válhat az iskolai adminisztráció.

Bár a Kréta elektronikus napló moduljának használatát nem tették kötelezővé, amelyik iskola kérte, kapott hozzáférést ehhez. Ám úgy tűnik, a használata nem mindenhol zökkenőmentes, ugyanis a szakmai fórumokon olvasható és a lapunkhoz eljuttatott észrevételek alapján sem működik megfelelően az e-napló felülete. Egyes vélemények szerint a rendszer egyenesen katasztrófa a korábbi digitális naplókhoz képest, de más pedagógus is azon az állásponton volt, hogy egyelőre használhatatlan.

A tantárgyfelosztások adatait már két éve ebbe a rendszerbe kell feltöltenie az intézményeknek, s az idei tanévtől az elsős beiratkozás adatait is itt kell rögzíteni – tudtuk meg Bak Ferenctől. A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy az intézmények adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében bevezetett e-napló felületet korábban több intézmény is tesztelte, és jelezték az esetlegesen felmerülő problémákat. Bak Ferenc szerint a fejlesztők a jelzéseket figyelembe vették és a hibákat javították. A Klebelsberg Központ jelezte a tankerületeknek, hogy 2018/2019-es tanévtől minden állami iskolában kötelező lesz a Kréta és az e-napló használata. Ennek az információnak a tudatában már tavaly felhívtuk az intézmények figyelmét arra, hogy a 2017/2018-as tanévtől a fizetős mozaNapló további használatáról és minden más eddig használt e-naplóról a Kréta ingyenes e-naplójának használatára térjenek át – tette hozzá a tankerületi igazgató.

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.