2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Ötletek, tervek, fejlesztések közösen

Kispest
2017. október 02. hétfő Írta: Csizmadia Viola

A Polgármesteri program részeként először tavaly ősszel kértük a kispestiek javaslatait a kerületi fejlesztésekre. A Közösségi költségvetés 2017 projekt keretében az itt élők városrészenként 4-4, összesen 16 millió forint felhasználásáról dönthettek közvetlenül. Idén már nem négy, hanem öt városrészre várjuk a javaslatokat, és összesen 30 millió forintot, városrészenként 6-6 milliót költhetünk fejlesztésre ezek alapján – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

A közösségi költségvetés kialakítása együttes munka, hiszen egy újfajta szemléletről, új városfejlesztési módról van szó, amelynek megtervezése és megvalósítása közös feladat és lehetőség. Az önkormányzat idén azt tervezi, hogy igényfelméréssel, a Fenntartható Zöldfordulat Munkacsoport által koordinált képviselői fórumok szervezésével segíti a kerületben élők ötleteinek beépítését a megvalósításért felelős irodák szakmai munkájába. Ezután a projekteket értékelve a támogathatónak ítélt kezdeményezésekről szavazhatnak a kispestiek, és a városvezetés a tavalyi összeg csaknem dupláját, összesen 30 millió forintot – városrészenként 6-6 milliót költ fejlesztésre a helyi javaslatok alapján – emelte ki a polgármester.

Gajda Péter tájékoztatása szerint a 2017-ben beérkezett javaslatokat a Polgármesteri Hivatal szakirodái megvalósíthatósági szempontból egyenként megvizsgálták és ennek alapján állították lehetett a megvalósítandó fejlesztésekre szavazni. A szavazás eredményeként Hagyományos Kispesten felújították az Esze Tamás–Kossuth Lajos–Zrínyi utcák járdáit 120 méter hosszan, 198 négyzetméternyi felületen, a Kertvárosban pedig körbekerítették a Karton utcai játszóteret, újrafestették a játszóeszközöket, valamint több szükséges javítást is elvégeztek. A fejlesztés folytatásaként új közterületi kondicionáló-gépek kihelyezését tervezik a területen, jelenleg az eszközök beszerzése zajlik, várhatóan az ősz folyamán már kikerülnek a játszótérre. Szintén a közösségi költségvetésre beérkezett javaslatok alapján 5 új ivókutat alakítottak ki Kispesten, és 10 új kutyapiszok-gyűjtőedényt helyeztek ki Felső-Kispesten, valamint Wekerlén, emellett felújíttatták a Dobó Katica és Arany János utca közötti teniszpályát is. A lakók javaslatai alapján elindult a Vasút utca leaszfaltozásának terveztetése és engedélyeztetése, de a wekerlei futókör kapcsán a Wekerlei Futóklubbal jelenleg is folynak a szükséges egyeztetések.

Az idei javaslattételi lap letölthető: www.uj.kispest.hu/felhivasok

Lakossági fórumok:

– október 9., hétfő 17 óra: Élmunkás lakótelep, 68-as busz végállomása,
– október 11., szerda 17 óra: Csokonai u. 5., Bóbita óvoda előtti park,
– október 16., hétfő 17 óra: Kós Károly tér (Zenepavilon mellett),
– október 18., szerda 17 óra: Központi játszótér, Nagysándor József utca,
– október 20., péntek 17 óra: Csokonai u. 5., Bóbita óvoda előtti park.

 

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.