2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Október 23-án egy nép összefogott...

Kispest
2017. október 24. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Nem kedvezett az időjárás idén sem az ünnepléshez, így most is a KMO Művelődési Ház adott otthont az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett önkormányzati megemlékezésnek.

A megemlékezés az Ötvenhatosok terén kezdődött, ahol az önkormányzat, a pártok, az egyházak, valamint az intézmények és a civilszervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmű előtt. Kispest Önkormányzata nevében Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester koszorúzott

A KMO-ban tartott emlékezésen először egy archív filmösszeállítást tekinthettetek meg a vendégek, majd Vinczek György mondott ünnepi beszédet, aki úgy fogalmazott, hogy október 23-át ünnepelni kell, ezen a napon a nagy társadalmi összefogás eredményeként elindult és győzött a forradalom. Egy nép összefogott, és nem törődve a kockázattal, a túlerővel, kezébe vette a sorsát. Felidézte családi emlékeit 56-ról, beszélt azokról a kispesti szabadságharcosokról, akikkel több éve együtt emlékezik, akik sorsát megismerhette, és akik szerepeltek a Kispest TV tavalyi dokumentumfilmjében. Meg kell köszönni ezeknek a hétköznapi hősöknek, hogy példát mutattak hazafiságból, hazaszeretetből, nekünk pedig tennünk kell azért, hogy ne kelljen véráldozatot hozni a szabadságért és a függetlenségért, hogy a hősök tetteit az utókor megismerhesse, és ez tartást adjon nemzetünknek.

A beszédet követően Nagy Mihály 1956-os elítélt mondta el Obersovszky Gyula Élünk című versét, majd az Emlékeink a forradalomról címmel Nagyváradi Erzsébet, Kiss Anna, Pelsőczy László és Pallos Emil előadóművészek műsorát láthatta a közönség. Az ünnepi műsort Rencz Antal, a Theatrum Hungaricum vezetője állította össze.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.