2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Rendhagyó, filmes rajzóra Vukról és a többiekről

Kispest
2017. október 27. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

A Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi, A hetedik testvér és Az erdő kapitánya című rajzfilmek alkotója előtt tiszteleg a Wekerlei Kultúrház kiállítása. Dargay Attila idén lenne 90 éves. A különleges kiállítás november 20-ig várja az érdeklődőket.

Három fontos dátumra valló tekintettel döntöttünk a kiállítás rendezése mellett: Dargay Attila most lenne 90 éves, 40 éve készült a Lúdas Matyi és október 28. az animáció világnapja – mondta Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár igazgatója.

A kultúrház falait borító rajzokról, tervekről, képekről jól ismert rajzfilmalakok köszönnek a látogatóra: a magyar rajzfilmkészítés egy markáns szeletébe, egy zseniális alkotó életművébe pillanthatnak bele a látogatók. A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló Művész Dargay Attila 1951-től kapcsolódott be a magyar rajzfilmgyártásba, több mint 100 olyan film, filmsorozat fűződik nevéhez, amelynek tervezője, rendezője és/vagy forgatókönyvírója volt többek között: Lúdas Matyi, Vuk, Szaffi, A hetedik testvér, Az erdő kapitánya, Pom-Pom meséi, Gusztáv, A nagy ho-ho-ho horgász. A gyerekek számára készített filmek rajzjelenetei mellett a grafikus Dargay, újsággrafikáiból, képregényeiből, mese- és ifjúságikönyv-illusztrációiból is ízelítőt nyújt a kiállítás.

A megnyitó vendége volt Dargay Attila özvegye, korábbi alkotótársa, filmjeinek operatőre, Henrik Irén, aki rendhagyó, filmes rajzórát tartott a megjelent iskolák (Kós, Erkel, Hungária, Reménység) diákjainak. A rajz szeretetét hangsúlyozva arról mesélt, hogyan lesz a különböző fázisokból – a történet, majd a rajz tervezésétől a képkockák megrajzolásán át – kész animációs film. Kedves pillanata volt a rajzórának, amikor egy másik kiváló animációs filmest, a közönség soraiban ülő Cakó Ferenc Érdemes és Kiváló Művészt is megismerhették a gyerekek. Az óra végén Henrik Irén tárlatvezetésre invitálta a gyerekeket, és a kultúrház falain látható rajzok történetéről mesélt nekik.

Dargay Attila rajzai mellett a földszinten a nyékládházi (Dargay itt született) Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda kicsinyeinek és a térség óvodásainak rajzai, festményei láthatók, amelyeket Dargay rajzfilmjei és egyéb művei alapján készítettek a gyerekek.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.