2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Közös gondolkodás a helyben termelt élelmiszerekről

Kispest
2017. október 28. szombat Írta: Prusinszki István–Perlaki Zsuzsanna Éva

A „HEKK – Helyi Élelmiszer Kispesti Közösségeknek” című rendezvény szervezői közös gondolkodásra invitálták az önkormányzat és a civilszervezetek képviselőit, a kistermelőket és a témában érintett szakembereket. A helyben termelt élelmiszerek fontosságáról, az önkormányzati törekvésekről, a közösségi kezdeményezésekről és lehetőségekről szervezett beszélgetést az Átalakuló Wekerle mozgalom a Városháza dísztermében.

Kispesten is több önkormányzati és közösségi kezdeményezés indult az elmúlt években azért, hogy minél többen juthassanak jó minőségű, egészséges és friss élelmiszerekhez.

Gajda Péter a rendezvényen utalt arra: száz évvel ezelőtt még teljesen természetes volt, hogy egy közösség, család – saját szükségleteinek megfelelően – helyben termesztett élelmiszereket fogyasztott, amelyeknek a minőségével tökéletesen tisztában volt. Hangsúlyozta, mennyire fontos az egészséges táplálkozás, hiszen „az vagy, amit megeszel”, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy jó minőségű élelmiszereket fogyasszunk.

Vinczek György alpolgármester a helyi élelmiszer-ellátás terén elért eredményeket és törekvéseket ismertette. Az önkormányzat által fenntartott intézményekben – bölcsődékben, óvodákban és idősotthonokban –, valamint az iskolai tálalókonyhákban naponta összesen több mint ötezer adag ételt szolgálnak fel. A bölcsődék konyháiban készített ételekhez a kispesti vagy a wekerlei piacon vásárolják az alapanyagokat, a friss zöldséget és gyümölcsöt, és a közétkeztetési szolgáltatást végző cég is hazai alapanyagokból készít a visszajelzések alapján egyre jobb minőségű ételeket. Az alpolgármester sajnálatosnak nevezte, hogy több intézményben a munkaerőhiány miatt nem tudják üzemeltetni az egyébként jól felszerelt főzőkonyhát, így szállítani kell az ebédet. Vinczek György kiemelte az iskolai tankertek szemléletformáló szerepét, és a pozitív példák között említette az önkormányzat és a Városi Kertek Egyesület összefogásának eredményeként 2011-ben indult közösségi kertmozgalmat: a Kispesten működő négy városi kertben nem csupán az önellátást, a zöldség- és gyümölcstermesztést szolgálja, hanem közösségeket is összekovácsol a kertművelés. Az önkormányzat a rászoruló kispestiek étkezését is több formában támogatja: a Forrásházban működő népkonyhán naponta 60-100 adag meleg ételt osztanak ki a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központjával kötött együttműködési megállapodás révén, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum pályázat útján elnyert lehetőségének köszönhetően pedig olyan napi élelmiszerekhez juthatnak hozzá a rászoruló kispesti családok, amelyek a nagy üzletláncok számára már feleslegessé váltak, de a minőségük kifogástalan. A Wekerlén működő kezdeményezések mellett a Kertvárosban és a lakótelepen is rendszeresen tartanak adománygyűjtő akciókat, a Nagyboldogasszony Karitász önkéntesei pedig hétvégenként 60-70 családnak szállítják ki a környékbeli éttermek által felajánlott ebédet – tette hozzá az alpolgármester.

Az Átalakuló Wekerle képviseletében Tracey Wheatley beszélt a civil közösség helyi élelmiszerekkel kapcsolatos törekvéseiről és az elmúlt években elért eredményeiről. „Az éghajlatváltozás a Föld lakosságának alapvető feltételeit – a vízhez való hozzájutást, az élelmiszer-termelést és az emberek egészségét – fenyegeti. A kormányokra nem várhatunk, az egyén pedig egyedül nem elég erős hozzá, változtatásra csak a közösség képes. Nem önellátásra törekszünk, hiszen ez egy sűrűn lakott városrészben irreális lenne, hanem a kiegészítő, egészséges, friss élelmiszerhez való hozzájutást célozzuk meg” – foglalta össze az önszerveződő közösség fontosabb célkitűzéseit. A civil aktivista felhívta a figyelmet a konyhakert-kultúra újraélesztésére, az önkormányzat által is támogatott komposztálási programra, a helyi törzsvásárlói kártyarendszerre, a tavaszi magbörzére, az ingyenes paradicsompalánta-osztásra, valamint a Nyitott Kertek biodoboz-rendszerre, amely helyi termelésű, finom, egészséges és környezetbarát zöldségeket kínál elérhető áron. Tracey Wheatley beszélt arról is, hogy a wekerlei gazdaságfejlesztési projekt részeként, fővárosi pályázati támogatás segítségével újul meg a közeljövőben a wekerleiek által kedvelt, közösségi eseményeknek is helyet biztosító Gutenberg körúti kispiac.

Mandl-Szűcs Ildikó, a két éve működő Wekerlei Zöldség Kommandó egyik önkéntese elmondta, hogy célkitűzésüknek megfelelően minőségi és egészséges élelmiszerekkel tudják segíteni a rászoruló családokat. Rendszeresen gyűjtenek zöldség-gyümölcs adományokat a wekerlei piacon, ahol arra kérik a vásárlókat, hogy egy-egy termékből vegyenek kicsivel többet egy olyan család részére, amelynek most nem futja rá. A Zöldség Kommandót a piacon árusító több termelő is támogatja, gyakran adományoznak nekik a nap végén megmaradt, másnap már nem eladható, de még jó minőségű árujukból. Az önkéntesek a piac zárása után kerékpárral viszik ki a családoknak a teli ládákat. Szoros kapcsolatban állnak a támogatott családokkal, szükség esetén iskolai előmenetelükben is segítik a gyerekeket. A Wekerlei Zöldség Kommandó „Egy vasárnapi ebéd” című programjának ötlete egy lelkes adományozótól származik, aki a Zengő Kertből származó zöldségek mellett gondosan összeválogatott egyéb élelmiszercsomagokat is visz a kispiacra. A csomagok tartalmából finom vasárnapi ebédet tudnak főzni a nehéz körülmények között élő, több gyermeket nevelő családok. A Zöldség Kommandó csütörtök délutánonként 16 órától a wekerlei piacon várja a támogatókat és az önkéntes munkához csatlakozni vágyókat, akikre nagy szükség volna.

Osgyáni Erika ceglédi kistermelő lelkesen mesélt a kispiacon szerzett tapasztalatairól, ahol a vásárlók örömmel fogadják a saját termesztésű, vegyszer nélküli, jó rezgésű, energikus élelmiszereket. Véleménye szerint a minőségi magyar termék nem drága, mivel sokkal több tápértékkel és vitaminnal rendelkezik, mint a silány minőségű, olcsó termékek, amelyekből sokkal többet kell ahhoz elfogyasztani, hogy jóllakjunk, ez pedig sok esetben elhízáshoz és betegségekhez vezethet. Az egészségesen táplálkozó emberek kevesebbet költenek gyógyszerekre – húzta alá.

Kajner Péter, az ELTE TÁTK humánökológia szakának oktatója követendő nemzetközi és hazai példákkal illusztrálta az élelmiszer-stratégiák jelentőségét. Előadásában globális problémára világított rá: bolygónk termőföldkészlete – a jelenlegi ütemben történő kihasználás mellett – akár már 2060-ra lenullázódhat, és az egyre szélsőségesebb éghajlatváltozásokra is fel kell készülni. A szakember utalt arra, hogy az elmúlt 40 évben drasztikusan csökkent a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma és tápértéke, ezért sokan drága és nem feltétlenül egészséges táplálék-kiegészítőket vásárolnak.

Rövid szünetet követően Barát József, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagjának – előzetesen videóra rögzített – előadását hallgathatták meg a résztvevők a városi piacokon kapható termelői élelmiszerekről, majd Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület munkatársa beszélt a helyi élelmiszerrendszer fejlesztési lehetőségeiről a Zala Termálvölgye Egyesület térségében. Hegedűs Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztályának referense a kidolgozás alatt álló városi agrárstratégia fontosabb elemeit ismertette. A vidék és a város közötti „távolság” csökkentését és a városi agrártevékenység bátorítását célzó szakpolitikai program 18 városi kerttevékenység közül két területet kíván – szemléletformálással, természetbeni hozzájárulással és pályázatokkal – támogatni: a közösségi kertekre és az iskolakertekre fókuszál majd.

Az előadássorozat végén, kiscsoportos beszélgetések formájában a helyi élelmiszer-ellátás eddigi sikereit és problémás területeit értékelték a résztvevők, akik a további fejlesztésekre – a kínálat és a kereslet növelésére – vonatkozóan is számos javaslatot fogalmaztak meg. A programot Katlan Tóni éttermének szezonális, helyi élelmiszerekből előállított ínyencségeiből álló vacsora zárta.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.