2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Ipar- és helytörténeti filmszemle Wekerlén

Kispest
2017. november 06. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Cégér címmel először rendezett ipar- és helytörténeti filmszemlét a Wekerlei Társaskör és a Wekerlei Kultúrház. Huszonnégy nevezett produkcióból az előzsűrizést követően 12 filmet láthatott a közönség.

A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) hagyományteremtő szándékkal indította útjára a filmfesztivált, amelyre települések történetét bemutató ismeretterjesztő filmekkel, településszociológiai dokumentumfilmekkel, portréfilmekkel és ipartörténeti filmekkel lehetett pályázni. Újításról és innovációról beszélt köszöntőjében Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a filmszemle fővédnöke. Az országgyűlés alelnöke kiemelte beszédében, hogy azért is tud Wekerle hagyományőrző lenni, mert mer újítani. Az ilyen gondolkodás viszi előbbre a közösség már eddig is megalapozott hírnevét.

Nagy Tamás, a WTE tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy jó gondolatot karolt fel a társaskör, amikor az ipar- és helytörténeti filmszemle ötletével pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Külön hangsúlyozta az ötletgazda, Somogyvári Rudolf dokumentumfilm-rendező és a helytörténész munkáját, akik ösztökélték a társaskört a Magyarországon egyedülálló tematikájú filmfesztivál megrendezésére.

A fesztivál egyik védnöke, Gajda Péter, Kispest polgármestere arról beszélt, reméli a következő években sok film készül majd Kispestről, Wekerléről, a kispesti emberekről. Különösen fontos a jövő év, amikor a telep fennállásának 110. évfordulóját ünnepeljük.

A fesztivál ötletgazdája elmondta, több éve érlelődött már a filmfesztivál gondolata, a hely szelleme is indokolta, hogy megvalósuljon. Rengeteg filmszemle van, de tematikailag egyik sem foglalkozik az ipar- és helytörténettel, a legtöbb film szociográfia, nem kötődik a helyi közösségekhez. A dokumentumfilmes a szemle három fontos üzenetét emelte ki: nem csupán a szakma láthatta a filmeket, hanem a közönség is, többségében fiatal alkotók neveztek és a wekerlei közösség újból csinált valami fontosat. Szellemi kapacitás van, csupán támogatás kell, hogy kispesti ipar- és helytörténeti filmek is legyenek a következő filmszemlén – fogalmazott Somogyvári Rudolf.

Dr. Rosivall László Széchenyi-díjas orvosprofesszor szerint egy ilyen kezdeményezés láttán a jövőbe tekint az ember és látja, hogy hagyomány lesz belőle. Közösségépítéshez járul hozzá egy ilyen fesztivál, és biztos, hogy Wekerle jövőjét az itt élők ereje, eltökéltsége határozza majd meg.

A közönség és a zsűri – Péterffy András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr (elnök), Nádorfi Lajos operatőr, Novobáczky Sándor filmrendező, Romhányi András, a főtámogató Magyar Kollégium Kulturális Egyesület elnöke és Nagy Tamás helytörténész – 13 filmet tekinthetett meg szombaton:
Mohi Sándor-Tánczos Vilmos: Ez már nem az én városom... Kolozsvár
Daczó Katalin: Kőrispatak: péntek-vasárnap
Turai Hunor: Nagykőrös, Hírös város
Daczó Katalin: Kinda Lázár és a Csíki Traktor
Zajti Gábor: Belül kell felépíteni a házat
Batka Annamária: Cipőfűzők
Daczó Dénes: Amíg a kolomp szól
Boros Ferenc-Horváth Zoltán: A szendiszűcs
Geda Viktor: Most már alig vagyunk
Bokor Katalin: Elveszett ember
Csorba Judit Dorottya: Mónosokor – portréfilm egy faluról
Katona Zsuzsa: Az élet ára – a Weiss Manfréd család története
Versenyen kívül: Filep Farkas-Maksay Ágnes: Sztána: 1910-2017.

A vasárnapi díjátadót megelőzően Nagy Tamás emlékezett a telep gondnokára, a 150 éve született Győri Ottmárra. A helytörténész úgy fogalmazott, hogy Wekerletelep sokat köszönhet Győri Ottmárnak, az utcahálózat és a logisztika megtervezése mellett közösségépítés is köszönhető neki, a gondnokság biztosította a társaskör szellemi elődjének tekinthető civilszervezet létrejöttét. 1991-ben Kispest posztumusz díszpolgára lett, a 2008-as Wekerle centenárium alkalmából teret neveztek el róla, és ott ültették el a centenárium fáját. Az emlékezést a Telepesek Wekerlén című filmből készített összeállítás zárta.

Különdíjat kapott Boros Ferenc és Horváth Zoltán filmje, A szendiszűcs. Nádorfi Lajos kreatív, ötletes filmnek nevezte remek kompozíciókkal.

Operatőri különdíjat érdemelt az Elveszett ember, Bokor Katalin filmje. Nádorfi Lajos a tehetséges fiatal alkotó szépen megkomponált képeire és a tartalom-forma-kivitel egységére hívta fel a figyelmet.

Gede Viktor Most már alig vagyunk című dokumentuma lett a harmadik helyezett. Novobáczky Sándor arról beszélt a kiürülő, haldokló faluról, Tarnaszentandrásról szóló film kapcsán, hogy azért is érdemes helytörténeti munkákat készíteni, mert egy-egy szeletet mesélnek el a hazai múltból, jelenből.

Daczó Katalin második helyezett filmjét, a Kinda Lázár és a Csíki Traktor-t Péterffy András méltatta: örültünk, hogy történeti dimenzióban helyezte a kitűnő filmet – fogalmazott. A zsűri és a közönség mobiltelefonon lépett kapcsolatba a Romániában élő alkotóval, akinek másik nevezett filmje, a Kőrispatak: péntek-vasárnap kapta meg az első wekerlei filmszemle első díját. Zárszavában Péterffy András úgy fogalmazott, mind a 12 film nyertes, remek dolog, hogy létrejött a fesztivál, jó filmnek is kell a cégér.© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.