2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Közalapítvány a kispestiek megsegítésére

Kispest
2018. február 19. hétfő Írta: Varga Ibolya

 

A kispesti önkormányzat szociális alapítványaként 1991 óta működő Kispesti Rászorultak Megsegítéséért Közalapítvány az elmúlt évtizedekben sok-sok speciális élethelyzetben élő kispestinek nyújtott segítséget. Legutóbb a Mágnes Színház jótékonysági előadásának bevételéből és magánadományból mintegy 420 ezer forinttal segítették a súlyos szívbeteg és transzplantációra váró 23 éves kispesti Bozsó Gyulát.

Soha nem látott kerületi összefogás koordinálására vállalkozott az év elején a Kispesti Rászorultak Megsegítéséért Közalapítvány, amikor a Mágnes Színház felajánlására, egy jótékonysági előadás bevételéből és önzetlen adományozóktól, magánszemélyektől, valamint a fiatalember korábbi iskolája, az Ady iskola felajánlásából sikerült összegyűjteni egy jelentékeny összeget. Így mintegy 420 ezer forinttal segítették a súlyos szívbeteg és transzplantációra váró 23 éves kispesti Bozsó Gyulát – tudtuk meg Deákné Császár Gabriellától a Kispesti Rászorultak Megsegítéséért Közalapítvány kuratóriumának elnökétől.

Mint az alapítvány kuratóriumának élén 2016 óta elnöki feladatokat ellátó Deákné Császár Gabriella kérdésünkre elmondta, a fiatalember életének nehézségeit, műtétre való várakozását 2017 augusztusa óta kíséri nyomon az alapítvány és a család szociális segítője. Szerencsés véletlenek és összefogásoknak köszönhetően, a Mágnes Színház, Kiss Ágnes művészeti vezető kezdeményezésére, jött létre ez a jótékonysági előadás a Kispesti Vigadóban, februárban. Ennek az összefogásnak is köszönhető, hogy az önkormányzat biztosítja azt az összkomfortost lakást, amely ahhoz kellett, hogy a fiatalember felkerülhessen a transzplantálásra várók listájára. Örömmel jelenthetjük be, hogy Bozsó Gyula felkerült a listára, a lakást néhány héten belül a Vaműsz felújítja, így műtét után már steril körülményeket tudnak neki biztosítani a kórházból való hazatéréshez.

Az alapítvány kuratóriuma az elmúlt 10 évben csaknem 25 millió forint értékben nyújtott támogatást. Csak 2017-ben 2080 kérelmet bíráltak el. Sajnos mindenkinek nem tudtak segíteni – teszi hozzá az elnök, de mintegy 2 millió forintért nyújtottak támogatást például gyógykezeléshez, gyógyszer és gyógyászati eszközök vásárlásához, az eszközöknél felmerülő kisebb javítások elvégzéséhez szemüvegkészítéshez. Ez a segítség általában 10-30 ezer forintnyi, ami látszólag nem sok, de óriási segítség a bajban, a rendkívüli helyzetben.

Sajnos az alapítvány kasszája 2018-ra megcsappant, hiszen az önkormányzattól kapott támogatás minden fillérjét a rászorultakra fordították, így jelenleg alig több mint 140 ezer forinttal rendelkeznek, és csak reménykednek abban, hogy az önkormányzat hamarosan elfogadja idei költségvetését, amelyben biztosítja az alapítványnak az újabb 2 millió forintot.

Az alapítvány a kerületi intézményekkel, szervezetekkel egyeztetve rendszeresen szervez jótékonysági rendezvényeket, esteket, amelynek bevételéből vagy egy-egy javasolt személyt, vagy családot pénzzel támogatnak, jobbára advent környékén, amikor is még jobban elkél a segítség.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai között találunk háziorvost, egyházi és civil szervezetek képviselőit, nyugdíjas érdekképviselőt, volt vöröskeresztes dolgozót, akik alaposan ismerik Kispestet, az itt élőket, a gondokat, és őket is sokan ismerik. Közülük sokan tíz, húsz éve önkéntes alapon dolgoznak.

Az alapítvány szorosan együttműködik a kerületi családsegítőkkel, így közösen találják meg a rászorulókat, akiknek száma az utóbbi években sajnos nem csökkent.

Az aktív munkát végző közalapítvány folyamatosan várja a felajánlásokat, de sajnos a vállalkozókra vonatkozó jogszabályi változások miatta egyre nehezebb az alapítványok támogatása.

A kérelmeket és a felajánlásokat az önkormányzaton Bold Erika, az alapítvány titkára gondozza, kezeli.

Adószám: 19677976-1-43
Számlaszám: OTP 11719001-20225614

Bővebb információ: https://uj.kispest.hu/kispest/civilek/kozalapitvanyok/855-kispesti-raszorultak-megsegitesere-kozalapitvany

 

fotó: Kispesti Rászorultak Megsegítéséért Közalapítvány jótékonysági koncertje 2017. november 30-án a Városháza dísztermében - Deákné Császár Gabriella

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.